Αντιδράσεις από Χάρβαρντ και ΜΙΤ

Αντιδράσεις από Χάρβαρντ και ΜΙΤ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο από τα πιο εμβληματικά αμερικανικά πανεπιστήμια, το Χάρβαρντ και το ΜΙΤ, προσέφυγαν χθες σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ζητώντας την προσωρινή αναστολή νέου κανονισμού που εξέδωσε την Τρίτη η κυβέρνηση Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο θα απελαύνονται όσοι ξένοι φοιτητές φοιτούν σε πανεπιστήμια που παραδίδουν μαθήματα μόνο διαδικτυακά.

Η απόφαση της αμερικανικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για τα αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς είναι πιθανό να αναγκάσει πολλούς φοιτητές είτε να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους σε αυτά είτε να επιλέξουν άλλη χώρα, καταφέροντας επιπλέον οικονομικό πλήγμα εν μέσω της πανδημίας COVID-19. «Καταθέσαμε αιτήματα μαζί με το ΜΙΤ στο περιφερειακό δικαστήριο της Βοστώνης ζητώντας την έκδοση περιοριστικών μέτρων που να απαγορεύουν την εφαρμογή της απόφασης (σ.σ.: της ICE). Θα κυνηγήσουμε με σθένος αυτή την υπόθεση, ώστε οι διεθνείς φοιτητές μας –και οι διεθνείς φοιτητές πανεπιστημίων ανά τη χώρα– να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους χωρίς την απειλή της απέλασης», αναφέρει σε ηλεκτρονική επιστολή του ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, Λόρενς Μπίκαου. Υπολογίζεται ότι σε αμερικανικά πανεπιστήμια φοιτούν περίπου 1,2 εκατ. διεθνείς φοιτητές, οι οποίοι ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την παραμονή τους στις ΗΠΑ ή να μην τους επιτραπεί καν η είσοδος στη χώρα. Μέχρι στιγμής, μικρό ποσοστό αμερικανικών πανεπιστημίων και κολεγίων προσφέρει μαθήματα του νέου ακαδημαϊκού έτους μόνο διαδικτυακά, το Χάρβαρντ είναι ένα εξ αυτών, ωστόσο είναι πιθανό να γενικευτεί η πρακτική αν επιδεινωθεί η μετάδοση της COVID-19 το φθινόπωρο. Η απόφαση της ICE, τη Δευτέρα, αποτελεί σημαντικό επιπλέον πρόβλημα για τα αμερικανικά πανεπιστήμια, τα οποία προσπαθούν να οργανώσουν τα μαθήματα του φθινοπώρου με ασφάλεια για φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εν μέσω της πανδημίας που βρίσκεται σε έξαρση στις ΗΠΑ. Οι διεθνείς φοιτητές κατά κανόνα πληρώνουν πολύ πιο υψηλά δίδακτρα απ’ ό,τι οι Αμερικανοί φοιτητές και πολλά πανεπιστήμια και κολέγια εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τα δίδακτρα των ξένων φοιτητών.

Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ δεν δίστασε να πει ότι η απόφαση της ICE αποτελεί μέσο πίεσης ώστε τα πανεπιστήμια να παραδίδουν μαθήματα στις τάξεις το φθινόπωρο. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι η πανδημία δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και ότι η κυβέρνησή του την αντιμετωπίζει επιτυχώς, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν υπερβεί τα 3 εκατ. και οι θάνατοι τις 130.000. «Φαίνεται ότι σκοπός της εντολής είναι ειδικά να ασκήσει πίεση σε πανεπιστήμια και σε κολέγια ώστε να ανοίξουν τις αίθουσες τους το φθινόπωρο για παραδόσεις με φυσική παρουσία, χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον για την υγεία και την ασφάλεια φοιτητών, καθηγητών και άλλων», έγραψε ο Λόρενς Μπίκαου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή