Επιστολή κατά της «κουλτούρας της ακύρωσης»

Επιστολή κατά της «κουλτούρας της ακύρωσης»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αμφιλεγόμενη ανοικτή επιστολή, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό Harper’s και καταγγέλλει την επικράτηση της «κουλτούρας της ακύρωσης» και τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης, υπέγραψαν 150 συγγραφείς, καθηγητές πανεπιστημίων και διανοούμενοι. Μεταξύ των υπογραφών ξεχωρίζουν αυτές της συγγραφέα του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, του Βρετανού λογοτέχνη Μάρτιν Εϊμις, του γλωσσολόγου και ιστορικού Νόαμ Τσόμσκι, του συγγραφέα Σάλμαν Ρούσντι και της συναδέλφου του Μάργκαρετ Ατγουντ.

«Η εξάπλωση του πνεύματος απαγόρευσης οδηγεί σε δυσανεξία για τις αντίθετες απόψεις και ενισχύει την τάση για δημόσια διαπόμπευση και εξοστρακισμό», αναφέρει η εκτενής ανοικτή επιστολή. Οι συντάκτες της αναγνωρίζουν ότι «οι μεγάλες διαδηλώσεις για φυλετική και κοινωνική δικαιοσύνη ενίσχυσαν τα ήδη υπάρχοντα αιτήματα για μεταρρύθμιση της αστυνομίας, για μεγαλύτερη ισότητα και κοινωνική ανοχή. Το νέο σύστημα αξιών και πολιτικής διεκδίκησης, όμως, αποδεικνύεται βλαβερό για τη δημόσια συζήτηση και την ανεκτικότητα απέναντι στη διαφορετική άποψη, προς όφελος της ιδεολογικής ομοιομορφίας».

«Η σπασμωδική προσπάθεια διαχείρισης των ιδεολογικών αντιθέσεων ευνοεί την οχλαγωγία και όχι την επιβολή μεταρρυθμίσεων. Διευθυντές εντύπων απολύονται επειδή δημοσίευσαν αμφιλεγόμενα άρθρα, βιβλία αποσύρονται για δήθεν ανακρίβειες, δημοσιογράφοι δέχονται εντολές να μη γράφουν για συγκεκριμένα θέματα. Καθηγητές γίνονται στόχοι ερευνών, γιατί μνημόνευσαν λογοτεχνικά έργα στις διαλέξεις τους και επικεφαλής Οργανισμών απομακρύνονται για απλά σφάλματα», αναφέρει η επιστολή.

«Μετα-φυλετικό»

Εμπνευστής του κειμένου είναι ο συγγραφέας Τόμας Τσάτερτον Ουίλιαμς, οι αμφιλεγόμενες ιστορικές μελέτες του οποίου τον έχουν φέρει σε οξεία αντιπαράθεση με μερίδα αριστερών αρθρογράφων και πανεπιστημιακών. Ο Ουίλιαμς, που γεννήθηκε από λευκή μητέρα και μαύρο πατέρα, έχει προτείνει σε πρόσφατο βιβλίο του την κατάργηση της έννοιας της φυλής και την αντικατάστασή της με «ολιστική» και «μετα-φυλετική» προσέγγιση της ανθρώπινης εμπειρίας. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το αρχέτυπο του “ακυρωτή”. Η επανόρθωση των αδικιών του Τραμπ δεν μπορεί, όμως, να οδηγήσει σε υπερδιόρθωση, ικανή να καταπνίξει τις θεμελιώδεις αξίες μας», είπε ο Ουίλιαμς μιλώντας στους New York Times.

«Δεν είμαστε μία παρέα ηλικιωμένων λευκών ανδρών, που κάθισαν κάτω και έγραψαν αυτή την επιστολή. Το κείμενο έχουν υπογράψει μαύροι διανοούμενοι, μουσουλμάνοι συγγραφείς και διανοητές, Εβραίοι πανεπιστημιακοί, άνθρωποι που είναι γκέι και τρανσέξουαλ, γέροι και νέοι, αριστεροί και δεξιοί. Πιστεύουμε στις αξίες αυτές και θέλουμε η επιστολή να  αντικατοπτρίζει τις πεποιθήσεις μας», είπε ο Ουίλιαμς.

Τον Ιούνιο ο επιμελητής των απόψεων στους New York Times παραιτήθηκε μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η δημοσίευση άρθρου Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή, που ζητούσε να αποσταλούν στρατιωτικές δυνάμεις σε πόλεις στις οποίες οι διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού έγιναν βίαιες. Στους υπογράφοντες την ανοιχτή επιστολή φιγουράρουν οι υπογραφές αρθρογράφων των ΝΥΤ όπως ο Ντέιβιντ Μπρουκς και η Μπάρι Βάις. Πέρυσι Αμερικανός καθηγητής που διάβασε μια ρατσιστική προσβολή από βιβλίο του Τζέιμς Μπόλντγουιν σε διάλεξη στο New School της Νέας Υόρκης απομακρύνθηκε με την κατηγορία ότι προβαίνει σε φυλετικές διακρίσεις. Τέλος, τον περασμένο Ιανουάριο, ο εκδοτικός οίκος Flatiron Books ματαίωσε την περιοδεία της Τζανίν Κάμινς αφότου το μυθιστόρημά της «American Dirt» κατηγορήθηκε για στερεοτυπική απεικόνιση Μεξικανών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή