ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λευκός Οίκος αψηφά τις συστάσεις των επιστημόνων

Ο Λευκός Οίκος αψηφά τις συστάσεις των επιστημόνων

Τη στιγμή που τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Αμερική σπάνε μέρα με τη μέρα κάθε προηγούμενο ρεκόρ και τα νοσοκομεία αρκετών πολιτειών αγγίζουν τα όριά τους, ο Λευκός Οίκος επιμένει να αψηφά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, προβάλλοντας μια εξωραϊσμένη εικόνα της πραγματικότητας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε δημοσίως κριτική στην αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία για τον έλεγχο και την πρόληψη των λοιμώξεων (CDC), χαρακτηρίζοντας «πολύ σκληρές και πολύ δαπανηρές» τις οδηγίες της για το άνοιγμα των σχολείων. Ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει συστηματικά για πλήρη επάνοδο των σχολικών μονάδων στην κανονικότητα –κάτι που θα διευκολύνει και την επιστροφή των γονιών σε κανονικούς ρυθμούς εργασίας–, ενώ η CDC θέτει αυστηρούς όρους (αποστάσεις των μαθητών στην τάξη, κατάργηση των ομαδικών παιχνιδιών και των σχολικών γευμάτων κ.ά.), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να μεταδώσουν οι μαθητές τον ιό στους γονείς και στους παππούδες τους.

Σε απόλυτη ταύτιση με τον Τραμπ εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, καλώντας τη CDC να εκδώσει νέες, ελαστικότερες οδηγίες. Ισορροπώντας σε τεντωμένο σκοινί, ο επικεφαλής της υπηρεσίας δρ Ρόμπερτ Ρέντφιλντ δήλωσε ότι οι υφιστάμενες οδηγίες «δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα για να μείνουν τα σχολεία κλειστά». Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν θα εκδοθούν νέες οδηγίες, όπως ζητεί ο Λευκός Οίκος.

Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν περίπου 59.400 νέα κρούσματα COVID-19 μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Και οι πέντε χειρότερες, ως προς τον αριθμό νέων κρουσμάτων, καταγραφές ήταν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα ημερών, αν και τα ημερήσια θύματα της νόσου εξακολουθούν να μετριούνται σε εκατοντάδες, ενώ τον Απρίλιο χιλιάδες άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους κάθε μέρα. Αμφισβητώντας ευθέως την εξωραϊσμένη εικόνα που δίνει ο Λευκός Οίκος, ο επικεφαλής των Αμερικανών επιδημιολόγων δρ Αντονι Φάουτσι έκανε λόγο για «εκθετική αύξηση» των κρουσμάτων και δήλωσε ότι οι πολιτείες που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα οφείλουν να λάβουν σκληρότερα μέτρα καραντίνας.