ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν καλεί Νετανιάχου να μην προσαρτήσει παλαιστινιακά εδάφη

Μακρόν καλεί Νετανιάχου να μην προσαρτήσει παλαιστινιακά εδάφη

Να μην προχωρήσει στο σχέδιό του για προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών, ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα έβλαπτε την ειρήνη.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν «του υπενθύμισε τη δέσμευση της Γαλλίας υπέρ της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και του ζήτησε να απόσχει από τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών. Υπογράμμισε πως ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο και θα έθετε σε κίνδυνο τη δυνατότητα για μια λύση δύο κρατών για την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινιών».

Βάσει της συμφωνίας που συνήφθη ανάμεσα στον Νετανιάχου και τον πρώην αντίπαλό του, τον Μπένι Γκαντζ, η κυβέρνησή τους μπορεί να αποφανθεί σχετικά με την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προβλέπει κυρίως την προσάρτηση από το Ισραήλ της κοιλάδας του Ιορδάνη και εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που το εβραϊκό κράτος κατέχει από το 1967.

Το Παρίσι είχε προειδοποιήσει στα τέλη Ιουνίου το Ισραήλ εναντίον μιας τέτοιας προσάρτησης, η οποία «θα έπληττε» τις σχέσεις του με την ΕΕ, και είχε υπογραμμίσει πως το Παρίσι παραμένει«αποφασισμένο» να αναγνωρίσει, «όταν έρθει η στιγμή», το παλαιστινιακό κράτος.

Την Τρίτη, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία κάλεσαν το Ισραήλ, δια των υπουργών τους επί των Εξωτερικών, να εγκαταλείψει το σχέδιό του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εκφράσθηκε επίσης εναντίον του σχεδίου, στο οποίο εξάλλου αντιτάσσεται ο αμερικανός υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Τζο Μπάιντεν.

Κατά την ίδια συνομιλία τους χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν «επανέλαβε την απαρέγκλιτη δέσμευση της Γαλλίας υπέρ της ασφάλειας του Ισραήλ και την αποφασιστικότητά της να εργασθεί για τον κατευνασμό των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Εξέφρασε την δέσμευσή του στη φιλία και την εμπιστοσύνη που συνδέουν τη Γαλλία και το Ισραήλ», ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο.

Υπενθυμίζεται πως και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, είχε στείλει μήνυμα πως το Λονδίνο δεν θα αναγνωρίσει αλλαγές στα σύνορα του 1967 και πως το Ισραήλ δεν πρέπει να προσαρτήσει τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP