Το 1.200 μ.Χ. πήγαν οι Πολυνήσιοι στην Αμερική

Το 1.200 μ.Χ. πήγαν οι Πολυνήσιοι στην Αμερική

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικά ταξίδια πραγματοποιούνταν ανάμεσα στην αμερικανική ήπειρο και την Πολυνησία, όπως υποδεικνύουν νέα γενετικά στοιχεία. Οι αυτόχθονες Αμερικανοί και οι Πολυνήσιοι συναντήθηκαν και αντήλλαξαν γενετικό υλικό, περίπου το 1.200 μ.Χ., σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Πρόκειται για κάτι που υποψιάζονταν εδώ και δεκαετίες οι ερευνητές, χωρίς να διαθέτουν αποδεικτικά στοιχεία. Το 1947, ο Νορβηγός εξερευνητής Θορ Χέγιερνταλ ταξίδεψε με τη σχεδία «Κον Τίκι» από τη Νότια Αμερική στην Πολυνησία, αποδεικνύοντας ότι το ταξίδι ήταν εφικτό.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Αλέξανδρος Ιωαννίδης, και διεθνής ομάδα επιστημόνων, ανέλυσαν γενετικό υλικό από περισσότερους από 800 εν ζωή αυτόχθονες κατοίκους των ακτών της Νότιας Αμερικής και της Γαλλικής Πολυνησίας, αναζητώντας τα τμήματα του DNA που χαρακτηρίζουν κάθε πληθυσμό και κομμάτια που έχουν κληροδοτηθεί  από ένα κοινό πρόγονο, πριν από πολλές γενεές. «Βρήκαμε αποδείξεις  γενετικής κληρονομιάς των αυτοχθόνων Αμερικανών σε πολλά νησιά της Πολυνησίας» επισημαίνει ο καθηγητής Ιωαννίδης. «Είναι βέβαιο ότι υπήρχε επαφή των πολιτισμών». Με άλλα λόγια, αυτόχθονες Αμερικανοί και Πολυνήσιοι  συναντήθηκαν, σε κάποιο χρονικό σημείο της ιστορίας, και απέκτησαν απογόνους που διέθεταν γενετικό υλικό και από τους δύο προγόνους τους. Σύμφωνα με στατιστικές αναλύσεις, αυτή η «συνάντηση» πρέπει να έλαβε χώρα το 1.200 μ.Χ., την εποχή κατά την οποία ξεκίνησε ο εποικισμός των νησιών από τους Πολυνησίους. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωαννίδη παραμένει άγνωστο ποιος είναι αυτός που ταξίδεψε στη χώρα του άλλου, αλλά κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τους Πολυνησίους ναυτικούς που προσέγγισαν τη Νότια Αμερική.

«Η χρονική στιγμή είναι αυτή της εκκίνησης των μεγαλύτερων υπερπόντιων ταξιδιών των Πολυνησίων. Λίγο αργότερα, ανακάλυψαν το Νησί του Πάσχα, το οποίο είναι εξαιρετικά απομακρυσμένο, ενώ αργότερα εποίκησαν την νέα Ζηλανδία και τη Χαβάη. Προφανώς ταξίδευαν ενάντια στον άνεμο, ελπίζοντας να ανακαλύψουν καινούργια νησιά. Αν δεν το πετύχαιναν, δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Στην πραγματικότητα έπλεαν  αποστάσεις πάνω από 1.000 χλμ στην ανοικτή θάλασσα» καταλήγει ο καθηγητής.

Η ομάδα, επίσης, προσδιόρισε ότι το DNA που αναλύθηκε στους Πολυνησίους  προερχόταν από τη σημερινή Κολομβία.  Προηγούμενες μελέτες είχαν υποδείξει και κάποιες πολιτισμικές ομοιότητες μεταξύ των δύο, όπως τα μονολιθικά αγάλματα σε Πολυνησία και  Νότια Αμερική. Αλλες ενδείξεις της συνάντησης των δύο πολιτισμών  αφορούν τη λέξη γλυκοπατάτα, μία καλλιέργεια της Νότιας Αμερικής. Στην Πολυνησία, η λέξη που περιγράφει την εύγευστη ρίζα είναι «κουμάλα», ενώ η φυλή Κάναρι του Ισημερινού χρησιμοποιεί τη σχεδόν ομόηχη λέξη «κουμάλ».

Ο Θορ Χέγιερνταλ, και πέντε σύντροφοί του, ξεκίνησαν το ταξίδι τους, με το θρυλικό «Κον Τίκι», από το Καλάο του Περού, στις 28 Απριλίου του 1947. Το ταξίδι κράτησε 101 ημέρες, διανύοντας 6.900 χλμ., προτού το «Κον Τίκι» συνθλιβεί σε ύφαλο στην Ραρόια του αρχιπελάγους Τουαμότου στις 7 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή