ΚΟΣΜΟΣ

Νέες συνομιλίες Σερβίας – Κοσόβου την Κυριακή

Νέες συνομιλίες Σερβίας – Κοσόβου την Κυριακή

Νέα συνομιλία -εξ αποστάσεως- θα έχουν την Κυριακή ο πρόεδρος της Σερβίας και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, προτού συναντηθούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι είχαν τηλεδιάσκεψη το πρωί της Παρασκευής με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Στη διάρκεια των συνομιλιών της Παρασκευής, «επετεύχθη ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι να επαναλάβουν αυτόν τον διάλογο εξομάλυνσης την Κυριακή στις Βρυξέλλες με τηλεδιάσκεψη και στη συνέχεια την Πέμπτη με την παρουσία τους στις Βρυξέλλες», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Αρχικά οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συναντηθούν την Κυριακή, όμως η συνάντησή τους μεταφέρθηκε για την Πέμπτη. «Οι προοπτικές αυτού του διαλόγου είναι πολύ δύσκολες, όμως υπάρχει δέσμευση όλων να προχωρήσει βήμα-βήμα», σημείωσε η γαλλική προεδρία.

«Σήμερα πιστοποιήθηκε ότι η ηγεσία είναι ευρωπαϊκή», πρόσθεσε η ίδια πηγή, ενώ οι ΗΠΑ είχαν επιχειρήσει επίσης κάποια στιγμή να αποκαταστήσουν τον διάλογο, που είχε παγώσει για σχεδόν 18 μήνες.

«Το θέμα είναι να δηλωθεί πως αυτή η περιοχή της Ευρώπης επιδιώκει την ολοκλήρωση, την ειρήνη, τη σταθερότητα, μια πολύ μεγάλη εγγύτητα με την Ε.Ε. Υπάρχει στην υπόθεση αυτή ένα τεστ ευρωπαϊκής ηγεσίας», υπογράμμισε η γαλλική προεδρία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters