UNESCO: Εξι χρόνια πίσω ρίχνει ο κορωνοϊός την ενίσχυση της εκπαίδευσης διεθνώς

UNESCO: Εξι χρόνια πίσω ρίχνει ο κορωνοϊός την ενίσχυση της εκπαίδευσης διεθνώς

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και έξι χρόνια πίσω θα πάει την ενίσχυση της εκπαίδευσης διεθνώς η πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποιεί έκθεση που δημοσίευσε η UNESCO την Παρασκευή, με απώλειες που ως το 2022 ενδέχεται να φτάσουν τα 2 δισεκ. δολάρια.

Τα παγκόσμια κονδύλια προς ενίσχυση της εκπαίδευσης ανά τον κόσμο έφτασαν στο απόγειό τους το 2018, στα 15,6 δισεκ. δολάρια, αναφέρει η έκθεση του Παρατηρητηρίου Παγκόσμιας Εκπαίδευσης της UNESCO, όμως η ύφεση που προκαλεί η πανδημία της Covid-19 είναι πιθανό να περικόψει ως το 2022 το ποσό ακόμη και κατά 12%.

Αυτό σημαίνει πως χωρίς τη λήψη κάποιων έκτακτων μέτρων, τα επίπεδα οικονομικής αρωγής προς την εκπαίδευση στον κόσμο θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2018 περί το 2024, κάτι που θέτει υπό απειλή την ανάκαμψη της εκπαίδευσης από το πλήγμα που έχει δεχθεί από τον ίδιο τον ιό.

«Εκεί που η βοήθεια προς την εκπαίδευση είχε φανεί ότι έβρισκε ξανά τη χαμένη δυναμική της, η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί να μας στείλει αρκετά χρόνια πίσω ξανά,» επισημαίνει η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ.

«Αντιμέτωπη με το χάος που προκαλεί η πανδημία, η ενίσχυση προς την εκπαίδευση θα είναι πλέον σημαντική από ποτέ. Οι χώρες θα χρειασθούν πρόσθετη χρηματοδότηση για να ανταποκριθούν στην πανδημία και η εκπαίδευση θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα,» πρόσθεσε η επικεφαλής του οργανισμού του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Ο Μάνος Αντωνίνης, Διευθυντής του Παρατηρητηρίου που εξέδωσε την έκθεση, επισημαίνει από την πλευρά του ότι «υπολογίζεται πως ως σήμερα οι κυβερνήσεις έχουν διαθέσει 8 τρισεκ. δολάρια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενισχύοντας τα υγειονομικά και οικονομικά τους συστήματα. Ωστόσο οι προοπτικές για την ενίσχυση [της εκπαίδευσης] σχετίζονται με τις συνέπειες της κρίσης στους προϋπολογισμούς των δωρητών.»

«Προηγούμενες οικονομικές κρίσεις είχαν συνέπειες επί της παροχής ενίσχυσης για αρκετά χρόνια μετά τη λήξη των κρίσεων. Επομένως δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον έμμεσο αντίκτυπο που αυτή η πανδημία μπορεί να έχει στις κοινωνικές υπηρεσίες για χρόνια,» τόνισε ο κ. Αντωνίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή