«Πυρά» και αντίποινα για το Ξινγιάνγκ

«Πυρά» και αντίποινα για το Ξινγιάνγκ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την έντονη αντίδραση της Κίνας προξένησαν οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε τρεις αξιωματούχους του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος με την κατηγορία των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις μουσουλμανικές επαρχίες της δυτικής Κίνας.

«Οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν αμέτοχες καθώς το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ουιγούρων, των Καζάχων και μελών άλλων μειονοτήτων στο Ξινγιάνγκ. Στις παραβιάσεις αυτές περιλαμβάνεται η καταναγκαστική εργασία, οι αυθαίρετες μαζικές φυλακίσεις, ο υποχρεωτικός έλεγχος του πληθυσμού και οι προσπάθειες να ξεριζωθούν ο πολιτισμός τους και η μουσουλμανική τους πίστη».

Η απαγόρευση εισόδου των τριών αξιωματούχων και των οικογενειών τους στις ΗΠΑ είναι η τελευταία σε μια σειρά ενεργειών της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον της Κίνας, εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων λόγω εμπορικών διαφορών και λόγω της όλο και πιο δυναμικής στάσης της Κίνας στην περιοχή, περιλαμβανομένου και του ενισχυμένου ελέγχου που ασκεί πλέον στο Χονγκ Κονγκ.

«Πρόκειται για σοβαρή ανάμειξη στις υποθέσεις της Κίνας και βλάπτει σοβαρά τις διμερείς σχέσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν, ανακοινώνοντας ότι η Κίνα θα προχωρήσει σε αντίμετρα. Μεταξύ των τριών περιλαμβάνεται ο διοικητής του Ξινγιάνγκ και μέλος του πολιτικού γραφείου του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεν Κουανγκουό.

Αμερικανικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια, περίπου 1 εκατομμύριο κάτοικοι του Ξινγιάνγκ έχουν εγκλειστεί σε στρατόπεδα αναμόρφωσης, με στόχο να απαρνηθούν τη θρησκεία, τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους και να εξουδετερωθεί ενδεχόμενος κίνδυνος αποσχιστικών τάσεων. Δεκάδες ορφανοτροφεία έχουν υποδεχθεί τα παιδιά τους.

Αρχικά, η κινεζική κυβέρνηση αρνείτο την ύπαρξη των στρατοπέδων αναμόρφωσης αλλά τώρα τα περιγράφει ως επαγγελματικές σχολές που έχουν στόχο την καταπολέμηση του μουσουλμανικού εξτρεμισμού και των αποσχιστικών τάσεων.

Το Δεκέμβριο του 2019, οι αρχές του Ξινγιάνγκ ανακοίνωσαν ότι όλα τα στρατόπεδα έκλεισαν και οι κρατούμενοι «αποφοίτησαν», ισχυρισμός που δεν μπορεί να διασταυρωθεί εξαιτίας της αυστηρής επιτήρησης και των περιορισμών στη δημοσιογραφική εργασία στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή