«Αν χρειαστεί, θα αναλάβουμε δράση»

«Αν χρειαστεί, θα αναλάβουμε δράση»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν, χθες, κατά την κατάθεσή τους στο Κογκρέσο ότι οι πληροφορίες περί προσφοράς ανταλλαγμάτων από τη Ρωσία προς τους Ταλιμπάν για να σκοτώνουν Αμερικανούς στο Αφγανιστάν δεν έχουν διασταυρωθεί. Προσέθεσαν ότι αν διασταυρωθούν, οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ κατέθεσε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές είχαν λάβει αρχικές αναφορές για το ζήτημα τον Ιανουάριο, οι οποίες συμπεριελήφθησαν σε έκθεση τον Φεβρουάριο. Παρότι ελήφθησαν σοβαρά υπόψη, δεν κατέστη εφικτό να διασταυρωθούν.

«Στην περίπτωση της Ρωσίας, δεν έχουμε συγκεκριμένες διασταυρωμένες πληροφορίες που να δείχνουν ότι κατευθύνθηκαν επιθέσεις. Αν είχαμε, η απάντησή μας θα ήταν διαφορετική» δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Μίλι.

Ο στρατηγός Μίλι και ο υπουργός Εσπερ είπαν ότι το Πεντάγωνο, στο οποίο υπάγονται υπηρεσίες όπως η NSA (υπηρεσία εθνικής ασφαλείας) και η DIA (υπηρεσία πληροφοριών του στρατού), δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχονται από τη CIA.

«Θα διερευνήσουμε την υπόθεση διεξοδικά και αν χρειαστεί, θα αναλάβουμε δράση» προσέθεσε ο Εσπερ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τη φιλολογία περί χρηματοδότησης των Αφγανών Ταλιμπάν από τη Ρωσία «ξεδιάντροπες εικασίες» που οφείλονται σε πολιτικές διαμάχες στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι το θέμα, που ήρθε στη δημοσιότητα από τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», είναι «fake news» και ότι ο σχετικός φάκελος ποτέ δεν είχε φθάσει στα χέρια του γιατί οι πληροφορίες δεν ήταν αρκετά τεκμηριωμένες. 

Ο στρατηγός ε.α. Τζον Νίκολσον, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, είπε ότι οι Ρώσοι έχουν παράσχει στο παρελθόν μικρά ποσά χρηματοδότησης και οπλισμού στους Ταλιμπάν, αλλά με ισορροπημένο τρόπο, ώστε να μην αλλάζει τα δεδομένα των μαχών. Παραδείγματος χάρη, σύμφωνα με τον Νίκολσον, οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τους Ρώσους πυραύλους εδάφους-αέρος, κάτι το οποίο οι Ρώσοι αρνήθηκαν.

Μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, οι Ταλιμπάν έχουν σταματήσει να επιτίθενται σε Αμερικανούς στρατιώτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή