Ξανά PiS στην προεδρία της Πολωνίας

Ξανά PiS στην προεδρία της Πολωνίας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Ο συντηρητικός πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επανεξελέγη την Κυριακή με ποσοστό 51,2%, αντί 49,8% του φιλελεύθερου αντιπάλου του Ραφάλ Τρζασκόφσκι, σε μια αναμέτρηση που κατέγραψε τον βαθύ διχασμό της πολωνικής κοινωνίας. Η νίκη του 48χρονου Ντούντα, ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών κόμμα PiS του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις ψήφους των κατοίκων της πολωνικής επαρχίας. 

Κατά την επινίκια ομιλία του, ο Ντούντα αναφέρθηκε στην «οικογένεια, στην πολωνική μας κοινότητα, στον πολιτισμό και στην παράδοσή μας, στην ιστορία μας, στον ηρωισμό και στην υπερηφάνεια». Η επικράτηση του υποψηφίου του PiS συνδέεται με την ευρείας κλίμακας κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει το κόμμα, το οποίο έχει καθιερώσει επίδομα 120 ευρώ ανά παιδί χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και 13η σύνταξη.

Παρ’ όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών έδειχναν την ψαλίδα να κλείνει όλο και περισσότερο, με τους ψηφοφόρους των μεγάλων πόλεων να επιλέγουν τον δήμαρχο της Βαρσοβίας Τρζασκόφσκι. Ο Ντούντα απάντησε υιοθετώντας ακόμη εντονότερη ρητορική περί παραδοσιακών αξιών, στρεφόμενος ανοικτά κατά των ομοφυλοφίλων και καταλήγοντας να χάσει με ποσοστά άνω 65% τις μεγάλες πόλεις, περιλαμβανομένης και της ιδιαίτερης πατρίδας του, Κρακοβίας. Η πρωτεύουσα που πανηγύρισε περισσότερο τη νίκη του Ντούντα δεν ήταν άλλη από τη Βουδαπέστη, του Βίκτορ Ορμπαν. Αλλά και ο φιλελεύθερος πόλος στην Πολωνία είχε λόγους να είναι ικανοποιημένος.

«Στο πρόσωπο του Τρζασκόφσκι, το στρατόπεδο της φιλελεύθερης Πλατφόρμας Πολιτών (που ανήκει στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) βρήκε μια χαρισματική ηγετική φυσιογνωμία», ανέφερε η γερμανική εφημερίδα FAZ. «Το γεγονός ότι έφθασε τόσο κοντά στο 50% δηλώνει ότι πολλοί Πολωνοί επιθυμούν περισσότερο έλεγχο στην εξουσία του PiS. Η επικράτηση “συνθηκών Βουδαπέστης στην Πολωνία”, την οποία είχε υποσχεθεί ο Κατσίνσκι, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο σε περιορισμένη κλίμακα».

Υπό τον Ντούντα και το PiS, η Πολωνία έχει έρθει σε σύγκρουση με την Ε.Ε., με αντικείμενο μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη οι οποίες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραβιάζουν τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου.