ΚΟΣΜΟΣ

Διαμαρτυρίες για προφυλάκιση Ρώσου κυβερνήτη

Διαμαρτυρίες για προφυλάκιση Ρώσου κυβερνήτη

ΜΟΣΧΑ. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα διαδήλωσαν την Κυριακή εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης Χαμπαρόφσκ, στη ρωσική Απω Ανατολή, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του δημοφιλούς κυβερνήτη της επαρχίας, ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε δολοφονίες επιχειρηματιών. Ο 50χρονος Σεργκέι Φουργκάλ συνελήφθη την Πέμπτη, ενώ η εισαγγελία διέταξε την προφυλάκισή του για διάστημα δύο μηνών, έως ότου ολοκληρωθεί η προανάκριση. Τα εγκλήματα που τον βαραίνουν διαπράχθηκαν πριν από 15 χρόνια.

Η σύλληψη του Φουργκάλ οδήγησε σε μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο στο κέντρο της πόλης Χαμπαρόφσκ, όπου εκατοντάδες οπαδοί του περικύκλωσαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης απαιτώντας την άμεση αποφυλάκισή του, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου Πούτιν. Μικρότερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της επαρχίας. Οπαδοί του Ρώσου αντιφρονούντος Αλεξέι Ναβάλνι εκτίμησαν ότι το πλήθος στη διαδήλωση του Σαββάτου υπερέβαινε τις 5.000. Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πόλεις της ρωσικής επαρχίας είναι πρωτοφανείς, με το αναιμικό αντιπολιτευτικό κίνημα να περιορίζεται στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Ο Φουργκάλ, ο οποίος είναι ιατρός, εξελέγη πανηγυρικά το 2018, κατατροπώνοντας τον υποψήφιο του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, του Πούτιν. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά την ψήφιση  αμφιλεγόμενης συνταγματικής τροπολογίας, η οποία επιτρέπει στον πρόεδρο Πούτιν να διατηρήσει την προεδρία μέχρι το 2036. Ο Φουργκάλ αρνείται την ενοχή του χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες κατασκευασμένες.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Φουργκάλ, Ναντέζντα Τομτσένκο, δήλωσε ότι η ομάδα του νιώθει ευγνωμοσύνη για τη στήριξη των πολιτών. «Ολόκληρη η πόλη είναι στο πλευρό μας. Θα ήθελα να καλέσω τους πολίτες να αποφύγουν κάθε πράξη βίας», διεμήνυσε μέσω βίντεο στο Facebook.