Διαρκώς επιδεινούμενη η πανδημία

Διαρκώς επιδεινούμενη η πανδημία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα κατά το προσεχές μέλλον, προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέζους, επισημαίνοντας ότι η πανδημία βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη. Η εξάπλωση του κορωνοϊού παγκοσμίως έχει εξελιχθεί σε έναν τραγικό αγώνα κατάρριψης ρεκόρ. Την Κυριακή, η ημερήσια αύξηση των νέων κρουσμάτων εκτινάχθηκε στις 230.000, με τα περισσότερα να διαγιγνώσκονται σε Νότια και Βόρεια Αμερική, ενώ ο αριθμός όσων έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό παγκοσμίως υπερβαίνει τα 13 εκατ.

Στις ΗΠΑ, όπου ο ένας στους 100 Αμερικανούς έχει προσβληθεί, καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σχεδόν στο σύνολο των πολιτειών. Η Φλόριντα κατέρριψε το Σάββατο κάθε προηγούμενο ημερήσιο πολιτειακό ρεκόρ, με 15.299 νέα κρούσματα εντός 24 ωρών, περίπου το ένα τέταρτο όσων διαγνώσθηκαν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη πολιτεία, που ξεκίνησε τη χαλάρωση των περιοριστών μέτρων τον Μάιο, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη εξαιτίας της τουριστικής κίνησης, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού της. Παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες, η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για την προεδρική εκλογή της 3ης Νοεμβρίου, που φαίνεται ότι θα έχει υπέρογκο κόστος, καθώς τα εκλογικά κέντρα θα πρέπει να εγκαταστήσουν ειδικά μέτρα προστασίας από την COVID-19, να ενισχύσουν τις επιστολικές ψήφους, να προμηθευθούν προστατευτικά μέσα κ.ο.κ. Δραματική είναι η κατάσταση και στη Νότια Αμερική, με τα κρούσματα στη Βραζιλία να προσεγγίζουν τα δύο εκατ. και τον ιό να αφανίζει τους αυτόχθονες.

Διαρκώς επιδεινούμενη η πανδημία-1

Μια νέα κανονικότητα έχει επιβάλει η πανδημία. Η κομψή Λονδρέζα μπορεί μετά τη χαλάρωση των μέτρων να φροντίσει τον εαυτό της, αλλά η μάσκα συγκαταλέγεται πλέον στα απαραίτητα αξεσουάρ (φωτ. REUTERS). 

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τάχθηκε υπέρ της χρήσης μάσκας στους δημόσιους χώρους, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική, ενώ κάλεσε τους Βρετανούς να επιλέξουν για αυτή τη χρονιά εσωτερικό τουρισμό και να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό. «Υπάρχουν υπέροχα, απαράμιλλης ομορφιάς μέρη για διακοπές στη Βρετανία και αυτό θα πράξω και εγώ», τόνισε.

«Καμπανάκι» για πάρτι

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις εστίες υπερμετάδοσης έκρουσε και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γιανς Σπαν, αποθαρρύνοντας τα μαζικά πάρτι Γερμανών τουριστών στις Βαλεαρίδες. «Δεν είναι καιρός για πάρτι. Οπου οι άνθρωποι γιορτάζουν μαζί, ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού αυξάνεται», δήλωσε.

Στο επιστημονικό πεδίο, βρετανική μελέτη του Κing’s College του Λονδίνου, που εκπονήθηκε στα νοσοκομεία Guy’s και St Thomas, έδειξε ότι τα αντισώματα όσων προσβάλλονται από τον κορωνοϊό ενισχύονται περίπου τρεις εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αλλά στη συνέχεια μειώνονται σταδιακά, μέχρι να εξαλειφθούν ολοκληρωτικά περίπου τρεις μήνες αργότερα. Αυτό επισημαίνει η δρ Κέιτι Ντούρες, που υπογράφει τη μελέτη, τονίζοντας ότι η ανοσία στον κορωνοϊό είναι βραχύβια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή