Ο Λευκός Οίκος υποσκάπτει το κύρος του Αντονι Φάουτσι

Ο Λευκός Οίκος υποσκάπτει το κύρος του Αντονι Φάουτσι

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσαν σύμβουλοι του Nτόναλντ Τραμπ εναντίον του λοιμωξιολόγου Αντονι Φάουτσι, διοχετεύοντας ανωνύμως στοιχεία σε μέσα ενημέρωσης ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, στα οποία σταχυολογούνται εσφαλμένες δημόσιες τοποθετήσεις του τις πρώτες ημέρες του ξεσπάσματος της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να αντιμετωπίσει τον Φάουτσι σαν να ήταν πολιτικός αντίπαλος συνέπεσε με την εντεινόμενη ανησυχία τού επί δεκαετίες επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων για την πορεία της πανδημίας, καθώς και με τον άτυπο αποκλεισμό του από τον Λευκό Οίκο. Οι εναντίον του επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση του νέου υγειονομικού πρωτοκόλλου για το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «υπερβολικά περιοριστικό». Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει την πρόθεσή του για ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας, αντιδρώντας σε κάθε πρόταση των ειδικών για προσεκτικές κινήσεις, καθώς κάθε καθυστέρηση θεωρείται επιζήμια για τις πιθανότητες επανεκλογής του τον Νοέμβριο.

Σύμβουλοι του Τραμπ διοχέτευσαν στην εφημερίδα Washington Post μακροσκελή κατάλογο δηλώσεων του Φάουτσι από τα αρχικά στάδια της επιδημίας. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται εκτιμήσεις του όπου υποβαθμίζει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικους ασθενείς, λέγοντας ότι δεν θα χρειαστούν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών. Τα στελέχη του Λευκού Οίκου «έκοψαν», όμως, τμήμα συνέντευξης, στο οποίο ο Φάουτσι προειδοποιεί ότι μετά τα πρώτα σημάδια διασποράς του ιού στην κοινότητα, η λήψη αυστηρών μέτρων θα είναι αναπόφευκτη.

Η δημοσιοποίηση καταλόγου «σφαλμάτων» του δρος Φάουτσι από τον Λευκό Οίκο αποτελεί πρωτοφανή προεκλογική τακτική, καθώς στρέφεται εναντίον δημόσιου λειτουργού και αναγνωρισμένης αυθεντίας στον τομέα του. Σε σφυγμομέτρηση που πραγματοποίησαν οι NYT τον περασμένο μήνα, το 67% των Αμερικανών εμφανίζεται να εμπιστεύεται τον δρα Φάουτσι, ενώ μόλις το 26% δηλώνει ότι εμπιστεύεται την κρίση του Ντ. Τραμπ ως προς την επιδημία. Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στις ΗΠΑ, με τη χώρα να ηγείται στις δύο αυτές κατηγορίες, οδήγησε τον δρα Φάουτσι να υιοθετήσει πιο σκληρή δημόσια γλώσσα και να εκφράζει συχνότερα την ανησυχία του για την εξέλιξη της κατάστασης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή