Ιράν: Καταδικάστηκε σε θάνατο φερόμενος κατάσκοπος της CIA

Ιράν: Καταδικάστηκε σε θάνατο φερόμενος κατάσκοπος της CIA

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τεχεράνη εκτέλεσε έναν Ιρανό ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό των ΗΠΑ, πωλώντας πληροφορίες για το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος των ιρανικών δικαστικών αρχών Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί.

Ο Ρεζά Ασγαρί, ένας Ιρανός που είχε εργαστεί για την αεροδιαστημική υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας ως την συνταξιοδότησή του πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, εκτελέστηκε την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε ο Εσμαϊλί, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκε ο επίσημος ιστότοπος Mizan Online.

Αυτός είχε «εργαστεί στο υπουργείο για χρόνια» και πήρε τη σύνταξή του τον Μάρτιο 2016, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Ασγαρί έλαβε σημαντικά χρηματικά ποσά από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) «μετά την συνταξιοδότησή του πωλώντας της τις πληροφορίες που είχε για τους πυραύλους μας. Αναγνωρίστηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο», σημείωσε.

Ο Εσμαϊλί πρόσθεσε παράλληλα ότι η θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον Μαχμούντ Μουσαβί Μαζντ, έναν άλλον Ιρανό που καταδικάστηκε τον Ιούνιο για κατασκοπεία, θα εκτελεστεί επίσης.

Ο Μαζντ κατηγορείτο ότι έδωσε πληροφορίες στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τις μετακινήσεις του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης αλ Κοντς, της επίλεκτης μονάδας που είναι υπεύθυνη για τις εξωτερικές επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης. Ο Σουλεϊμανί σκοτώθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Βαγδάτη.

Σε αντίποινα το Ιράν εξαπέλυσε πυραύλους εναντίον ιρακινών στρατιωτικών βάσεων στις οποίες στάθμευαν Αμερικανοί στρατιώτες, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.

Το Ιράν είχε ανακοινώσει εξάλλου τον Ιούλιο του 2019 ότι συνέλαβε 17 Ιρανούς στο πλαίσιο της εξάρθρωσης ενός «δικτύου κατασκόπων» της CIA και καταδίκασε σε θάνατο πολλούς από αυτούς, με την Ουάσιγκτον να χαρακτηρίζει «εντελώς ψευδείς» τις κατηγορίες αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή