Ενθουσιασμένος με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας δηλώνει ο Ερντογάν

Ενθουσιασμένος με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας δηλώνει ο Ερντογάν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Ήταν λάθος που μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο και τώρα την επαναφέρουμε σε τζαμί. Διορθώνουμε αυτό το λάθος, που είχε γίνει το 1934» δήλωσε μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι δεδομένο πως θα προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Αγιάς Σοφίας, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό… Καταλήξαμε σε αυτή τη απόφαση για την Αγία Σοφία, βασισμένοι στην ελευθερία και τα δικαιώματα του έθνους μας. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί, καθώς έτσι θα εξυπηρετεί τον κόσμο σύμφωνα με τον σκοπό της δημιουργίας της», ανέφερε, προχωρώντας όμως και σε μερικούς ακόμη προκλητικούς ισχυρισμούς.

«H Aγία Σοφία μετατράπηκε σε τέμενος από μουσείο, όχι από εκκλησία… Όταν "παραλάβαμε" την Αγία Σοφία, ήταν ερείπιο και έγινε το αριστούργημά μας. Η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, δεν μπορεί να αποτελεί ντροπιαστικό γεγονός για κανέναν σε αυτή τη γη. Όσοι μιλάνε εναντίον μας, δεν θέλουν να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά του ναού, αλλά να σταθούν στην τουρκική και ισλαμική επιθετικότητα. Η Τουρκία ποτέ δεν ήταν εναντίον άλλων θρησκειών», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Επαναφέροντάς την στις ρίζες της», η Τουρκία θα προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, όπως έκαναν οι πρόγονοί της, προσπάθησε να διαβεβαιώσει ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ενώ θα καταστήσουμε την Αγία Σοφία ταιριαστή με την θεμελίωσή της και πάλι, θα διατηρήσουμε το χαρακτηριστικό της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο προεδρικό μέγαρο.

«Μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο (το 1934) με μια λανθασμένη απόφαση και την μετατρέπουμε ξανά σε τζαμί», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα υποστήριξε ότι υπάρχουν τετραπλάσιοι έως πενταπλάσιοι χώροι λατρείας στην Τουρκία για μη μουσουλμάνους από ό,τι η Ευρώπη έχει για μουσουλμάνους.

«Υπάρχει κατά μέσο όρο ένας χώρος λατρείας για κάθε 460 μη μουσουλμάνους, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει κατά μέσο όρο ένας χώρος λατρείας για κάθε 2.000 μουσουλμάνους», είπε.

Πηγή: ΣΚΑΪ, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Anadolu, ΑFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή