ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ομοσπονδιακή εκτέλεση θανατοποινίτη μετά από 17 χρόνια

ΗΠΑ: Ομοσπονδιακή εκτέλεση θανατοποινίτη μετά από 17 χρόνια

Ένας 47χρονος υπέρμαχος της «ανωτερότητας της λευκής φυλής» που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τριπλή δολοφονία εκτελέστηκε σήμερα, στην πρώτη ομοσπονδιακή εκτέλεση που λαμβάνει χώρα τα τελευταία 17 χρόνια στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Ντάνιελ Λι πέθανε στις 08.07 τοπική ώρα (15.07 ώρα Ελλάδος) με θανατηφόρα ένεση στη φυλακή του Τερ Οτ στην Ιντιάνα, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

«Σκοτώνετε έναν αθώο άνθρωπο» δήλωσε ο καταδικασθείς πριν πεθάνει, σύμφωνα με δημοσιογράφο της Indianapolis Star που ήταν παρών στην εκτέλεση.

Ο θανατοποινίτης είχε κριθεί ένοχος το 1999 για τον φόνο ενός ζευγαριού και της 8χρονης κόρης του στο ‘Αρκανσο κατά τη διάρκεια ληστείας που είχε στόχο τη χρηματοδότηση ρατσιστικής οργάνωσης.

Ο Ντάνιελ Λι, 47 ετών, επρόκειτο να εκτελεστεί χθες, Δευτέρα, αλλά δικαστικές προσφυγές της τελευταίες στιγμής καθυστέρησαν τη διαδικασία.

Τη νύχτα, το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε το πράσινο φως στις ομοσπονδιακές αρχές γι αυτή την εκτέλεση, την πρώτη από το 2003 υπό την προτροπή της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ που ζητεί να ενισχυθεί η επιβολή και η εφαρμογή της εσχάτης των ποινών.

Δύο ακόμη ομοσπονδιακές εκτελέσεις έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα και μια τέταρτη στο τέλος του Αυγούστου.