Αντιδράσεις για την ασυλία Τραμπ προς συνεργάτη του

Αντιδράσεις για την ασυλία Τραμπ προς συνεργάτη του

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες πληροφορίες για την προεδρική παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς όφελος του πρώην συμβούλου και συμμάχου του Ρότζερ Στόουν ζήτησε τη Δευτέρα ομοσπονδιακή δικαστής, λόγω της σύγχυσης που αυτή προκάλεσε. Συγκεκριμένα, η περιφερειακή δικαστής Εϊμι Μπέρμαν Τζάκσον διέταξε την παροχή ενός πιστού αντιγράφου της εκτελεστικής εντολής που αναστέλλει την ποινή του Στόουν, απαιτώντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το εύρος της προεδρικής χάρης.

Η σύγχυση προέκυψε από την αβεβαιότητα κατά πόσον η εντολή καλύπτει μονάχα την ποινή φυλάκισης του 67χρονου πρώην συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου ή αν περιλαμβάνει επίσης τη διετή περίοδο εποπτείας του, που αποτελούσε κομμάτι της αρχικής ποινής που του επιβλήθηκε. Λίγες ώρες μετά το δικαστικό ένταλμα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε στο δικαστήριο ένα δισέλιδο έγγραφο, καθιστώντας σαφές πως η χάρη αφορούσε τόσο την ποινή φυλάκισης του Στόουν όσο και την εποπτευόμενη αποφυλάκισή του.

Προτού εκδοθεί η εκτελεστική εντολή, ο Στόουν είχε καταδικαστεί για επτά κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης, της ψευδορκίας ενώπιον του Κογκρέσου και του επηρεασμού μαρτύρων στην έρευνα για τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016. Παρότι ο πρώην ειδικός σύμβουλος του προέδρου αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης άνω των τριών ετών, την Παρασκευή –μόλις λίγες ημέρες πριν από τη φυλάκισή του– ο Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε προεδρική εντολή που τον απάλλασσε από κάθε κατηγορία, συμπληρώνοντας πως ο Στόουν αντιμετωπίστηκε «πολύ άδικα» από το δικαστήριο. Η προεδρική χάρη αντιμετώπισε έντονη κριτική, τόσο από εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος όσο και από αρκετούς Ρεπουμπλικανούς, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή της Γιούτα, Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος έκανε λόγο για πράξη «ιστορικής διαφθοράς».

Στο μεταξύ, ο 67χρονος, μακροχρόνιος συνεργάτης του Τραμπ εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News, στην πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε την ποινή φυλάκισής του. Ο Στόουν συμμετείχε στην εκπομπή του δημοσιογράφου Σον Χάνιτι συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του, για να επαινέσει τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του. «Τρέφω μια βαθιά αγάπη για τον Ντόναλντ Τραμπ, γιατί τον γνωρίζω εδώ και 40 χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην ειδικός του σύμβουλος. «Είναι ένας άνθρωπος με θάρρος και μεγάλη αίσθηση δικαίου. Εσωσε τη ζωή μου και μου έδωσε την ευκαιρία να πολεμήσω για τη δικαίωσή μου», συμπλήρωσε, προτού προσθέσει πως η ποινή φυλάκισης θα αποτελούσε ουσιαστικά «θανατική ποινή», λόγω του χρόνιου άσθματος από το οποίο πάσχει καθώς και των πολλαπλών κρατουμένων που έχουν μολυνθεί από την COVID-19.

​​​​​​Παράλληλα, το Σάββατο, ο ειδικός σύμβουλος Ρόμπερτ Μιούλερ –ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας για τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016– έσπασε για πρώτη φορά τη σιωπή που τηρεί εδώ και ένα χρόνο, για να υπερασπιστεί την έρευνά του ενάντια στην κριτική του Τραμπ και των υποστηρικτών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή