Πρόσκληση σε Αίγυπτο για παρέμβαση από Κοινοβούλιο Ανατολικής Λιβύης

Πρόσκληση σε Αίγυπτο για παρέμβαση από Κοινοβούλιο Ανατολικής Λιβύης

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Το Κοινοβούλιο της Ανατολικής Λιβύης, που πρόσκειται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ, κάλεσε τη Δευτέρα επισήμως τον στρατό της Αιγύπτου να παρέμβει στη χώρα, προκειμένου να αποκρούσει την «τουρκική εισβολή και κατοχή». Τουρκικές δυνάμεις υποστηρίζουν τις απόπειρες της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγέζ αλ Σαράζ, που εδρεύει στην Τρίπολη, για κατάληψη στρατηγικής σημασίας πόλεων στην κεντρική Λιβύη.

Την ίδια στιγμή και παρά την πολεμική ρητορική βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματική προσπάθεια για την αποτροπή μιας κλιμάκωσης που θα έφερνε την Τουρκία αντιμέτωπη με το μέτωπο Ρωσίας, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ιδιαίτερα τα Εμιράτα διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο από αυτόν που φαίνεται εκ πρώτης όψεως και αποτελούν τους πιθανότερους δράστες της επίθεσης, προ δεκαημέρου, εναντίον τουρκικής βάσης στην Αλ Ουατίγια της δυτικής Λιβύης. Η επίθεση με αεροσκάφη τύπου Rafale ή Μirage κατέστρεψε τα αντιαεροπορικά συστήματα της Τουρκίας και οδήγησε Τούρκους αναλυτές να διερωτώνται αν έχει έρθει η ώρα να αναπτύξει η Τουρκία στη Λιβύη τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 που έχει προμηθευθεί από τη Ρωσία.

Κρίσιμο για τον Ταγίπ Ερντογάν στη συγκυρία αυτή είναι να διευκρινίσει τη στάση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, με τον οποίο είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κατά τη συνομιλία τους, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν πιο στενά στη Λιβύη «για την επίτευξη σταθερότητας». Ως προς τους S-400, την προηγούμενη Τετάρτη, ο αναλυτής Μπασέλ Χατζ Γιασέμ έγραψε στην τουρκική εφημερίδα Daily Sabah ότι η αποστολή S-400 στη Λιβύη «είναι ένα από τα πιο επωφελή σενάρια για την Τουρκία» και θα μπορούσε να υλοποιηθεί «κατόπιν συμφωνίας ΗΠΑ και Ρωσίας». Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα έχει δώσει τη συγκατάθεσή της σε κάτι τέτοιο, παρά τις συχνές επαφές μεταξύ του Ρώσου προέδρου Πούτιν και του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, οι οποίοι συνομίλησαν εκ νέου τηλεφωνικώς τη Δευτέρα.

«Γίνονται προετοιμασίες για μια επιχείρηση (κατάληψης της Σύρτης και της Αλ Τζούφρα, στην κεντρική Λιβύη), αλλά δοκιμάζουμε και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Αν δεν αποσυρθούν, ήδη γίνονται ετοιμασίες, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας θα επιδείξει αποφασιστικότητα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή