ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μέσω βιντεοκλήσης κατέθεσε η Μάξγουελ

ΗΠΑ: Μέσω βιντεοκλήσης κατέθεσε η Μάξγουελ

Μέσω βιντεοσύνδεσης εμφανίστηκε η Γκισλέιν Μάξγουελ, η Βρετανίδα πρώην σύντροφος και συνεργάτις του αυτόχειρος παιδεραστή Τζέφρι Επσταϊν στη δικαστική ακρόαση. Η διαδικασία θα κρίνει εάν θα αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση πριν ξεκινήσει η δίκη της για συμμετοχή στο δίκτυο διακίνησης κοριτσιών. Η 58χρονη Βρετανίδα παραμένει από την περασμένη Δευτέρα στο μητροπολιτικό κέντρο κράτησης της Νέας Υόρκης, ωστόσο οι δικηγόροι της ζητούν την αποφυλάκισή της με εγγύηση ύψους 5 εκατ. δολαρίων εξαιτίας του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού στις φυλακές.

Η Μάξγουελ συνελήφθη στις 2 Ιουλίου και έκτοτε αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες εναντίον της, σύμφωνα με τις οποίες βοήθησε τον μεγιστάνα σύντροφό της να παρασύρει δεκάδες ανήλικα κορίτσια σε σεξουαλικές σχέσεις. Αν τελικά καταδικαστεί από το δικαστήριο, η 58χρονη αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης διάρκειας έως και 35 χρόνια. Στο μεταξύ, οι εισαγγελείς ζητούν να παραμείνει προφυλακισμένη μέχρι την έναρξη της δίκης της, καθότι τη θεωρούν ύποπτη φυγής λόγω του πλούτου της, της κατοχής πολλών διαβατηρίων, αλλά και της μεγάλης διάρκειας της πιθανής ποινής που αντιμετωπίζει.

Από την άλλη, η ομάδα υπεράσπισης της Μάξγουελ ισχυρίζεται πως η πρώην σύντροφος του νεκρού σήμερα χρηματιστή δεν είχε έρθει σε επαφή μαζί του για παραπάνω από μία δεκαετία πριν από τον θάνατό του, που έλαβε χώρα πέρυσι τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τις συνθήκες εγγύησης που προτείνουν οι δικηγόροι της Βρετανίδας, η 58χρονη θα παραδώσει τα διαβατήριά της από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, και οι μετακινήσεις της θα περιοριστούν εντός ενός ακινήτου στη Νέα Υόρκη, από όπου θα παρακολουθείται στενά μέσω τεχνολογίας GPS.

Ούσα γυναίκα της υψηλής κοινωνίας με εξαιρετικές διασυνδέσεις, η Μάξγουελ φέρεται να σύστησε τον Επσταϊν σε πολλούς από τους πλούσιους και ισχυρούς φίλους της, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, αλλά και ο δούκας της Υόρκης, πρίγκιπας Αντριου. Η 58χρονη Βρετανίδα κοσμική υπήρξε σύντροφος του χρηματιστή από το 1994 έως το 1997 και, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, συγκαταλέγεται στους στενότερους συνεργάτες του στο κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων κοριτσιών.