Γαλλία: Μια διαφορετική, «υγειονομική» 14η Ιουλίου

Γαλλία: Μια διαφορετική, «υγειονομική» 14η Ιουλίου

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τους σύγχρονους ήρωες, υγειονομικούς και εργαζομένους σε απαραίτητες υπηρεσίες, τίμησε η Γαλλία κατά τη χθεσινή επέτειο της πτώσης της Βαστίλλης. Οι εορτασμοί της εφετινής 14ης Ιουλίου δεν περιελάμβαναν τη συνήθη μεγαλειώδη παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία, αντιθέτως αυτοί που παρήλασαν ήταν υγειονομικοί, με στολές εργασίας.

Πάνω από 30.000 Γάλλοι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας κορωνοϊού, ενώ η χώρα επιχειρεί να αποφύγει την έλευση δεύτερου κύματος.

Στην τελετή, που έγινε στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος του ΠΟΥ δρ Τέντρος Γκεμπρεγιέζους και άλλοι προσκεκλημένοι χειροκρότησαν τους υγειονομικούς, ενώ στρατιωτική χορωδία τραγουδούσε τη «Μασσαλιώτιδα» και στρατιώτες ξεδίπλωναν μια γιγάντια γαλλική σημαία.

Αεροσκάφη τύπου Mirage και Rafale άφησαν γραμμές στα χρώματα της γαλλικής σημαίας, ενώ στον αέρα της γαλλικής πρωτεύουσας εμφανίσθηκαν και ελικόπτερα που χρησιμοποιήθηκαν για επείγουσες αερομεταφορές ασθενών.

Μεταξύ των προσκεκλημένων στην εκδήλωση ήταν νοσηλευτές, ιατροί, υπάλληλοι σούπερ μάρκετ, εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, εργάτες που δούλεψαν στην κατασκευή μασκών, υπάλληλοι ιατρικών εργαστηρίων και γραφείων κηδειών. Επίσης, προσκεκλημένα ήταν τα μέλη οικογενειών γιατρών και νοσηλευτών που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19.

Την ίδια στιγμή, στην πλατεία της Βαστίλλης, στο ανατολικό Παρίσι, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν κατά του Γάλλου προέδρου, καταγγέλλοντας τις περικοπές στο σύστημα Υγείας, που έφεραν τις δυνατότητες της χώρας σε οριακό σημείο, όταν τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν. «Εχουμε τεράστιες ελλείψεις προσωπικού» είπε η διαδηλώτρια Σιλβί Πικάρ, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Σεν Λουί, περιγράφοντας δραματικές στιγμές συναδέλφων της που αρρώστησαν αφήνοντας ακόμη μεγαλύτερα κενά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή