ΚΟΣΜΟΣ

Aσφυκτικός ο κλοιός της COVID-19 στις ΗΠΑ

Aσφυκτικός ο κλοιός της COVID-19 στις ΗΠΑ

H δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ εξακολούθησε και χθες, με την επιβεβαίωση 62.369 λοιμώξεων εντός 24 ωρών, το δεύτερο υψηλότερο ημερήσιο ρεκόρ. Τρεις πολιτείες (Τέξας, Φλόριντα και Καλιφόρνια) κατέγραψαν τη Δευτέρα περισσότερα από 30.000 κρούσματα – το 18% των ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως. Ηδη, η Καλιφόρνια, το Ορεγκον και το Νέο Μεξικό επέβαλαν εκ νέου περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσουν την τάχιστη εξάπλωση της πανδημίας.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, ανακοίνωσε το νέο κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων, οινοποιείων, κινηματογράφων, ζωολογικών κήπων και χαρτοπαικτικών λεσχών, ενώ σε κάποιες κομητείες όπου καταγράφεται οξύτερο πρόβλημα, «εκτός» βγαίνουν και γυμναστήρια, θρησκευτικές τελετές, κομμωτήρια και πολλές άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Επίσης, καθίσταται πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους, όπως καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο Λος Αντζελες και στο Σαν Ντιέγκο τα παιδιά δεν πρόκειται να επιτρέψουν στο σχολείο ούτε τον Σεπτέμβριο και τα μαθήματα θα γίνονται μόνο διαδικτυακά. Στη Φλόριντα η κατάσταση είναι τόσο δραματική ώστε 48 νοσοκομεία δεν διαθέτουν πλέον ελεύθερο ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Στο Ορεγκον η αύξηση των κρουσμάτων προκάλεσε την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 10 ατόμων.

Aισιόδοξες, ωστόσο, διαφαίνονται οι εξελίξεις από το «μέτωπο του εμβολίου», με την καναδική Medicago, υποστηριζόμενη από την καπνοβιομηχανία Phillip Morris, να ξεκινάει την πρώτη φάση ενός φυτικού εμβολίου κατά της COVID-19 σε 180 εθελοντές. Ταυτόχρονα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι φαρμακοβιομηχανίες που συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση βρίσκονται σε διαδικασία έναρξης της ενεργού παραγωγής ενός εμβολίου κατά της COVID-19, που προβλέπεται πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

Τέλος, τη σοβαρότητα της λοίμωξης από τον κορωνοϊό επιβεβαιώνουν δύο μελέτες, καθώς διαπιστώνουν την παρουσία συμπτωμάτων της νόσου, όπως υπερβολική κόπωση ή δύσπνοια, παρά την πάροδο μηνών από την έναρξή της.