Τουρκία: Τέταρτη επέτειος από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016

Τουρκία: Τέταρτη επέτειος από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία τιμά σήμερα την τέταρτη επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016, με σειρά εκδηλώσεων και διάγγελμα του Τούρκου προέδρου στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος, συνοδευόμενος απο μέλη της οικογένειας του και «βετεράνους» που πολέμησαν ενάντια στο πραξικόπημα, κατέθεσε στεφάνι στο  «μνημείο των μαρτύρων» έξω από το προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα και προσευχήθηκε για τους πεσόντες. 

Ανήμερα της επετείου της «15ης Ιουλίου» – όπως εορτάζεται η σημερινή ημέρα στην Τουρκία –  η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα επανέφερε σήμερα στο προσκήνιο το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μία ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ζητώντας άσυλο.

Στις 15 Ιουλίου 2016, στασιαστές στρατιωτικοί χρησιμοποίησαν άρματα μάχης, αεροπλάνα και ελικόπτερα για να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Ερντογάν.

Συνολικά 251 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 2.200 άλλοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και άλλων μεγάλων τουρκικών πόλεων ενώ περίπου 35 συνωμόντες σκοτώθηκαν επίσης.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ως τον άνθρωπο που ενορχήστρωσε το πραξικόπημα και δεσμεύτηκε να τιμωρήσει όσους συμμετείχαν στη διοργάνωσή του.

Εκτοτε η Τουρκία ζητά από τις ΗΠΑ την έκδοση του Γκιουλέν.

Με πληροφορίες από ΑΡ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή