ΚΟΣΜΟΣ

Ανδόρα: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους

Ανδόρα: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους

Η κυβέρνηση της Ανδόρας έδωσε το πρωί στη δημοσιότητα το διάταγμα με βάση το οποίο όλοι οι κάτοικοι άνω των 10 ετών θα πρέπει να φορούν προστατευτική μάσκα. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες ξεκινούν από τα 100 ευρώ και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 1.000.

Από τις αρχές της εβδομάδα καταγράφηκαν έξι νέα κρούσματα στον θύλακα αυτόν των Πυρηναίων, μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας. Από τον Ιούνιο δεν είχε αναφερθεί κανένα κρούσμα.

Εκτός από τη χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοιχτούς δημόσιους χώρους, στα μέσα μεταφοράς θα περιοριστεί στο μισό ο αριθμός των επιβατών που θα επιτρέπεται να επιβαίνουν κάθε φορά. Επίσης, θα εντατικοποιηθούν τα διαγνωστικά τεστ στα κέντρα υγείας.

Η Ανδόρα άνοιξε τα σύνορά της με τη Γαλλία την 1η Ιουνίου και με την Ισπανία στις 21 του ίδιου μήνα. Μέχρι σήμερα στο πριγκιπάτο έχουν καταγραφεί 52 θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο τις τοπικές υγειονομικές αρχές συνέδραμε μια αποστολή 39 Κουβανών γιατρών και νοσηλευτών, δύο εκ των οποίων κατέληξαν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη.

Η πανδημία προκάλεσε ασφυξία στην οικονομία του πριγκιπάτου, που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον τουρισμό και το διασυνοριακό εμπόριο, με αποτέλεσμα να εκτοξευτεί η ανεργία και να απειλούνται οι 78.000 κάτοικοι από τη βαθιά ύφεση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP