ΚΟΣΜΟΣ

Το ρεπουμπλικανικό προπύργιο του Τέξας διεκδικεί ο Μπάιντεν

Το ρεπουμπλικανικό προπύργιο του Τέξας διεκδικεί ο Μπάιντεν

ΟΣΤΙΝ. Εκμεταλλευόμενος την έξαρση της πανδημίας, την κακοδιαχείριση της κρίσης της COVID-19 από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Τέξας και την υποχώρηση της δημοτικότητας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν επιδιώκει να «αποσπάσει» το Τέξας από την κυριαρχία των Ρεπουμπλικανών.

Η προεκλογική εκστρατεία του τέως αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα εγκαινίασε τη μετάδοση τηλεοπτικών μηνυμάτων στο Τέξας, Πολιτεία που έχει να αναδείξει Δημοκρατικό υποψήφιο εδώ και 44 χρόνια, όπως εξηγεί σε άρθρο του το περιοδικό Politico. Χωρίς να μνημονεύει ονομαστικά τον Τραμπ ή τον κυβερνήτη Γκρεγκ Αμποτ, ο Μπάιντεν αναφέρει στην προεκλογική του διαφήμιση ότι «δεν θα εγκαταλείψει το Τέξας και τους ψηφοφόρους του», ενώ ειρωνεύεται έμμεσα τον πρόεδρο και τον κυβερνήτη, συστήνοντας στους Τεξανούς να ακολουθούν απλές υγειονομικές οδηγίες, όπως το πλύσιμο χεριών, την τήρηση αποστάσεων και τη χρήση μάσκας.

Παρότι η εκστρατεία Μπάιντεν δεν αποκάλυψε τη δαπάνη για τις τηλεοπτικές διαφημίσεις στο Τέξας, αναλυτές θεωρούν ότι η πρωτοβουλία αποδεικνύει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα πιστεύει πως έχει βάσιμες ελπίδες νίκης στο πάλαι ποτέ συντηρητικό προπύργιο. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, Τραμπ και Μπάιντεν εμφανίζονται να ισοψηφούν στην πρόθεση ψήφου στο Τέξας. «Οι προεκλογικές διαφημίσεις μας στέλνουν σαφές μήνυμα ότι το Τέξας έχει αλλάξει πια και ότι όλα παίζονται εδώ», λέει ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος στην Πολιτεία Γκιλμπέρτο Ινοχόσα.

Η προεκλογική εκστρατεία Μπάιντεν θεωρούσε μέχρι πρότινος το Τέξας και την Τζόρτζια «στόχους επέκτασης», περιορίζοντας τις φιλοδοξίες για επικράτηση σε αυτές. Σε συνέντευξή της την περασμένη εβδομάδα, όμως, η Μόλι Ράιτνερ, ανώτατο στέλεχος της εκστρατείας Μπάιντεν, ανέφερε ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το Τέξας και οι 38 εκλέκτορές του βρίσκονται πια στο στόχαστρο των Δημοκρατικών.

«Πρόκειται για ιδανική ευκαιρία για την εκστρατεία Μπάιντεν να περάσει στην επίθεση», σημειώνει ο Δημοκρατικός βουλευτής του Ντάλας Κόλιν Ολρεντ, ο οποίος ελπίζει ότι η δυναμική εκστρατεία των Δημοκρατικών θα επιτρέψει την ανάκτηση της πλειοψηφίας στην τοπική Βουλή και την επαναχάραξη των εκλογικών περιφερειών, αναγκαία για την ανατροπή της ρεπουμπλικανικής κυριαρχίας στην Πολιτεία.

Οι Ρεπουμπλικανοί στο Τέξας –και κάποιοι Δημοκρατικοί– εκτιμούν ότι η τηλεοπτική διαφήμιση του Μπάιντεν δεν είναι τίποτα περισσότερο από δημοσκοπικό τέχνασμα και δεν αποτελεί μέρος ουσιαστικής προεκλογικής διεκδίκησης της Πολιτείας. Αλλοι Δημοκρατικοί συμφωνούν με την τακτική του, λέγοντας ότι, αν ο Τραμπ αναγκαστεί να αντικρούσει τη διαφήμιση των Δημοκρατικών δαπανώντας κεφάλαια για το Τέξας, τα ποσά αυτά δεν θα δαπανηθούν σε προεκλογικές διαφημίσεις σε κρίσιμες Πολιτείες, όπως είναι το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν.