«Καλημέρα καραντίνα» ανά την υφήλιο

«Καλημέρα καραντίνα» ανά την υφήλιο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά αισθητή παραμένει η τραγική πραγματικότητα του κορωνοϊού, που εξακολουθεί να διασπείρεται ακάθεκτος σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ΗΠΑ έσπασαν χθες ένα ακόμα ημερήσιο ρεκόρ, καταγράφοντας 67.000 κρούσματα εντός 24 ωρών, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία πολλών πολιτειών ταιριάζει περισσότερο σε αποκαλυπτική ταινία θρίλερ, καθώς δεν υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια ούτε στις εξειδικευμένες μονάδες για τους ασθενείς με COVID-19, ούτε στις ΜΕΘ. Την ίδια στιγμή, «καλημέρα καραντίνα» αναγκάζονται να πουν, για ακόμα μία φορά, πολλά κράτη και περιοχές της υφηλίου εξαιτίας της έξαρσης των λοιμώξεων.

Στην Καταλωνία της βορειοανατολικής Ισπανίας, η πόλη Λέριδα και γειτονικές της περιφέρειες τέθηκαν χθες ξανά σε καραντίνα εξαιτίας μιας σημαντικής εστίας μετάδοσης. Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται κυρίως για μετάβαση στην εργασία, αγορά προμηθειών, επίσκεψη σε γιατρό ή μεμονωμένη άθληση. Τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν 160.000 ανθρώπους. Οι Αρχές της περιφέρειας  κάλεσαν, επίσης, τους κατοίκους του δήμου Οσπιταλέτ ντε Λιοβρεγάτ, στα περίχωρα της Βαρκελώνης, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται επικίνδυνα. Στην περιοχή της Λισσαβώνας, στην Πορτογαλία, εξακολουθούν να ισχύουν περιοριστικά μέτρα  για 700.000 κατοίκους. Την ίδια στιγμή, η Ασία «φλέγεται», με το Χονγκ Κονγκ να έχει θέσει εκτός λειτουργίας χιλιάδες επιχειρήσεις. Το Τόκιο ήδη προετοιμάζεται να ανέλθει βαθμίδα στην κλίμακα συναγερμού, γεγονός που θα προκαλέσει το κλείσιμο επιχειρήσεων και ματαιώσεις εκδηλώσεων. Μια περιοχή της Μανίλας, πρωτεύουσας των Φιλιππινών, αναμένεται εκ νέου να τεθεί σε καραντίνα. Ιδιαίτερη ανησυχία, όμως, προκαλεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η περίπτωση του Τουρκμενιστάν, που ακόμα δεν έχει δηλώσει ούτε ένα κρούσμα COVID-19, παρότι υπάρχουν πολλές αναφορές για πολλαπλά «κρούσματα πνευμονίας».

Γενικότερη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και επιστροφή στην ομαλότητα επικρατεί στη Γαλλία, όπου άνοιξε και πάλι τις πύλες της η Ντίσνεϊλαντ στο Παρίσι, μετά τέσσερις μήνες. Αυτή τη φορά, βέβαια, οι επισκέπτες οφείλουν να τηρούν κανόνες, όπως χρήση μάσκας και ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίων, αφού τα εκδοτήρια παραμένουν κλειστά. Οι επισκέπτες υποχρεούνται, επίσης, να τηρούν απόσταση ενός μέτρου μεταξύ τους, ενώ στο πάρκο έχουν διασπαρεί εκατοντάδες αντισηπτικά και βρύσες για πλύσιμο χεριών.

Τέλος, επιστήμονες της ιατρικής σχολής του Πανεπιστήμιου του Χονγκ Κονγκ προειδοποίησαν ότι το ποσοστό μεταδοτικότητας του κορωνοϊού έχει αυξηθεί κατά 30% εξαιτίας μετάλλαξης, ενώ εκτιμούν ότι,  σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλα τέσσερα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή