Η Δύση καταγγέλλει ρωσική προσπάθεια υποκλοπής ερευνών για την Covid-19

Η Δύση καταγγέλλει ρωσική προσπάθεια υποκλοπής ερευνών για την Covid-19

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών προσπαθούν να υποκλέψουν πληροφορίες και στοιχεία από τις επιστημονικές έρευνες για την παραγωγή εμβολίου κατά του κορωνοϊού, κατήγγειλαν η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας (NCSC), είναι σε εξέλιξη προσπάθεια κυβερνοπειρατών (χάκερς) με την υποστήριξη του ρωσικού κράτους για την υποκλοπή ερευνών για το εμβόλιο και τη θεραπεία της Covid-19 από πανεπιστημιακά ιδρύματα και φαρμακευτικά εργαστήρια ανά τον κόσμο.

Κοινή δήλωση των τριών κρατών απέδωσε την Πέμπτη τις κυβερνοεπιθέσεις στην ομάδα ΑΡΤ29, η οποία όπως ανέφερε η δήλωση είναι σχεδόν βέβαιο ότι λειτουργεί ως βραχίονας των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Καταδικάζουμε αυτές τις επαίσχυντες επιθέσεις εναντίον όσων διεξάγουν ζωτικής σημασίας έργο για να καταπολεμήσουν την πανδημία του κορωνοϊού,» δήλωσε ο διευθυντής λειτουργίας του NCSC, Πολ Τσίτσεστερ.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο να στοχεύουν οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών όσους μάχονται  να καταπολεμήσουν την πανδημία του κορωνοϊού,» είπε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ.

Οπως τόνισε στην ανακοίνωσή του το βρετανικό κέντρο, οι επιθέσεις της ρωσικής ομάδας συνεχίζονται χρησιμοποιώντας μια ποικιλία εργαλείων και τεχνικών.

«Η ΑΡΤ29 πιθανόν να εξακολουθήσει να στοχεύει οργανισμούς που ασχολούνται με την έρευνα για το εμβόλιο της Covid-19, καθώς προσπαθεί να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία,» πρόσθεσε το NCSC.

Η ομάδα ΑΡΤ29, που θεωρείται ότι συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση, εκτιμάται ότι ήταν υπεύθυνη για κυβερνοπειρατεία σε βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ πριν τις προεδρικές εκλογές του 2016 που ανέδειξαν νικητή τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή