Νικητής με βραχεία κεφαλή ο Ζάεφ

Νικητής με βραχεία κεφαλή ο Ζάεφ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Περίοδος ζωηρών ζυμώσεων με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ξεκινά από σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες οι σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα με διαφορά μιας μονάδας.

Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, το συντηρητικό VMRO-DPMNE του Χριστιάν Μικόφσκι συγκέντρωσε ποσοστό 35,47% και 44 έδρες, αντί 36,48% και 46 εδρών για τους σοσιαλιστές του Ζάεφ. «Νίκησε η πρόοδος» είπε στους υποστηρικτές του ο 45χρονος τέως πρωθυπουργός, ο οποίος έθεσε εαυτόν στην κρίση του εκλογικού σώματος για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. «Η συνεργασία κέρδισε την απομόνωση, τον διχασμό και τις ψευδοσυγκρούσεις», προσέθεσε.

Ο δρόμος του Ζάεφ προς μια ενδεχόμενη δεύτερη θητεία, ωστόσο, είναι ναρκοθετημένος λόγω των ολοένα μεγαλύτερων απαιτήσεων της αλβανικής μειονότητας, στην οποία ανήκει το ένα τέταρτο των κατοίκων της χώρας. Προεκλογικά, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, DUI, Αλί Αχμέτι, ο οποίος επί χρόνια μετείχε στους εκάστοτε κυβερνητικούς συνασπισμούς, δήλωσε ότι αυτή τη φορά το αντάλλαγμα για την παροχή κοινοβουλευτικής στήριξης από το κόμμα του θα είναι η επιλογή πρωθυπουργού από τους κόλπους της μειονότητας. Πολιτικοί αναλυτές επεσήμαναν ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς ακόμη και μικρές διαφορές μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις τελικές κοινοβουλευτικές ισορροπίες.

Η εκλογική αναμέτρηση διεξήχθη εν μέσω κορωνοϊού, εξ αναβολής από τον Απρίλιο και η συμμετοχή ήταν χαμηλή. Συγκεκριμένα, παρότι η διαδικασία διήρκεσε τρεις ημέρες, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός, η συμμετοχή περιορίστηκε στο 51% – αντί του 67% στις προηγούμενες εκλογές, το 2016. Οι εκλογές εκείνες είχαν προκηρυχθεί μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, επικεφαλής του VMRO, Νίκολα Γκρούεφσκι, από την πρωθυπουργία, σε συνέχεια αποκαλύψεων για ανάμειξή του σε υποθέσεις διαφθοράς και παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη. Το 2018, ο Γκρούεφσκι διέφυγε από τη χώρα και έλαβε άσυλο στην Ουγγαρία, ενώ οι αντιδράσεις του κόμματός του στη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία άλλαξε το όνομα της χώρας από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία, έχουν ουσιαστικά καμφθεί. Προεκλογικά, ο διάδοχος του Γκρούεφσκι, Μικόφσκι, δεν ήταν ξεκάθαρος ως προς το αν θα προσπαθούσε ή όχι να ανατρέψει τη συμφωνία, παρότι της άσκησε δριμεία κριτική. Στις υποσχέσεις του Μικόφσκι περιλαμβανόταν η κατάργηση της μεταρρύθμισης με βάση την οποία η αλβανική απέκτησε καθεστώς επίσημης γλώσσας.

Αντιθέτως, ο Ζάεφ υποσχέθηκε ακόμη βαθύτερες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αγγίζουν και τον ευαίσθητο τομέα της Δικαιοσύνης, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων και από το εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή