Πώς ο κορωνοϊός «σάρωσε» τη Βραζιλία (φωτογραφίες)

Πώς ο κορωνοϊός «σάρωσε» τη Βραζιλία (φωτογραφίες)

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπεράστηκε χθες Πέμπτη το όριο των δύο εκατομμυρίων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Βραζιλία, τη χώρα η οποία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 1.322 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 45.403 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 76.688 νεκρούς επί συνόλου 2.012.151 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας στη Βραζιλία θεωρεί τα δεδομένα τα οποία ανακοινώνονται από την κυβέρνηση της χώρας υποτιμημένα σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με την πραγματικότητα.

Πώς όμως η πανδημία κατάφερε να «σαρώσει» τη Βραζιλία; 

Η πρώτη περιοχή που «χτυπήθηκε» από την πανδημία ήταν η Αμαζονία σε βαθμό που οι αξιωματούχοι εκεί προειδοποιούσαν ότι ίσως τα φέρετρα που ήταν διαθέσιμα να μην επαρκούν.

Πώς ο κορωνοϊός «σάρωσε» τη Βραζιλία (φωτογραφίες)-1

Ενώ οι θάνατοι αυξάνονταν αναγκάστηκαν να σκάψουν χώρους ταφής, ενώ η φτώχεια και ο υποσιτισμός έκαναν ακόμα πιο δύσκολη τη διαχείριση του ιού στον Αμαζόνιο. Μάλιστα οι αυτόχθονες του Αμαζονίου, πολλοί εκ των οποίων ζουν στο Μανάους, ήταν αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την COVID-19.

Πολλά από τα σπίτια τους βρίσκονται μακριά από εγκαταστάσεις υγείας. 

Οσο για την εξάπλωση του ιού αυτός δεν άργησε να εξαπλωθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κρουσμάτων να «χτυπήσει κόκκινο». 

Τον Μάιο, ο δήμαρχος του Σάο Πάολο προειδοποίησε ότι το υποχρηματοδοτούμενο σύστημα υγείας ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης προσθέτοντας ότι η ζήτηση για νοσοκομειακά κρεβάτια «εκτοξεύθηκε». 

Οι αρχές άρχισαν να φτιάχνουν νοσοκομεία σε γυμναστήρια για να καλύψουν τις ανάγκες.

Πώς ο κορωνοϊός «σάρωσε» τη Βραζιλία (φωτογραφίες)-2

Ωστόσο, παρά την αύξηση των κρουσμάτων δεν επιβλήθηκε εθνικό lockdown. Πολιτείες και πόλεις υιοθέτησαν τα δικά τους μέτρα, κι αυτά προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η συμμόρφωση περιοριζόταν όσο περνούσε ο καιρός.

Οι εντολές για παραμονή στο σπίτι και άλλοι περιορισμοί επικρίθηκαν από τον ακροδεξιό Πρόεδρο Ζαϊρ Μπολσονάρο, ο οποίος τις κατήγγειλε ως «δικτατορικές». Συμμετείχε ακόμη και σε διαδηλώσεις κατά των μέτρων περιορισμού στη Μπραζίλια.

Ακόμη, υποτιμούσε διαρκώς τους κινδύνου κάνοντας λόγο για μια «μικρή γρίπη» και ισχυριζόταν ότι οι περιφερειακοί αποκλεισμοί έχουν πιο επιβλαβείς συνέπειες από τον ίδιο τον ιό. Κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι προκαλούν πανικό.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Μπολσονάρο είχε εμφανιστεί να συναντά υποστηρικτές του χωρίς να φορά μάσκα. 

Πώς ο κορωνοϊός «σάρωσε» τη Βραζιλία (φωτογραφίες)-3

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μπολσονάρο με τον Αμερικανό πρεσβευτή Τοντ Τσάπμαν. 

Κι ενώ πολλοί συμμερίζονταν την άποψή του για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων, αξιωματούχοι υγείας, εξέφραζαν τη διαφωνία τους για την προσέγγισή του. Δύο γιατροί, που υπηρέτησαν ως υπουργοί υγείας, δεν βρίσκονται πλέον στη θέση αυτή, καθώς ο ένας παραιτήθηκε και ο άλλος παύθηκε των καθηκόντων του.

«Δεν θα με ρίξει μια μικρή γρίπη» δήλωνε τον Μάρτιο. Διαψεύστηκε όμως καθώς νωρίτερα αυτόν τον μήνα διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Στις 20 Ιουνίου, η Βραζιλία έγινε η δεύτερη χώρα στην οποία τα κρούσματα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο και ο αριθμός αυτός συνέχισε να αυξάνεται σταθερά. 

Ωστόσο, τα μέτρα περιορισμού άρχισαν να αίρονται και στο Ρίο και το Σάο Πάολο τα εστιατόρια και τα μπαρ άρχισαν να ξανανοίγουν.

Η αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων έκαναν πολλούς Βραζιλιάνους να αισθανθούν ότι θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Κι ένα ζευγάρι έλαβε τα μέτρα που έκρινε αναγκαία για να προστατευτεί.

Ο Τέρτσιο Γκαλντίνο πάσχει από χρόνια πάθηση στους πνεύμονες, γεγονός που τον κατατάσσει στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο ίδιος και η σύζυγος του έχουν φτιάξει τη δική τους στολή προστασίας.

Πώς ο κορωνοϊός «σάρωσε» τη Βραζιλία (φωτογραφίες)-4

Φωτογραφία: AFP

Αυτό που γεννά ελπίδα είναι οι ότι οι δύο μεγάλες δοκιμές εμβολίων, σε συνεργασία με τις φαρμακευτικές εταιρείες AstraZeneca και Sinovac, θα ξεκινήσουν σύντομα τις δοκιμές τελικής φάσης σε χιλιάδες Βραζιλιάνους εθελοντές.

Η φωτογραφία που ακολουθεί από ένα νεκροταφείο στο Μανάους όπου οι αρχές έσκαψαν νέους τάφους αποτυπώνει το μέγεθος της τραγωδίας.

Πώς ο κορωνοϊός «σάρωσε» τη Βραζιλία (φωτογραφίες)-5

Φωτ. REUTERS

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή