Ερευνητικά κέντρα στο στόχαστρο Ρώσων χάκερ

Ερευνητικά κέντρα στο στόχαστρο Ρώσων χάκερ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρώσοι χάκερ, με κρατική υποστήριξη, στοχεύουν εναντίον ερευνητικών κέντρων σε Καναδά, Βρετανία και ΗΠΑ, όπου αναπτύσσονται εμβόλια κατά της COVID-19. Αυτό αναφέρει επείγουσα ανακοίνωση του βρετανικού Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας. Ερευνητικά ινστιτούτα και φαρμακοβιομηχανίες, επισημαίνουν οι Βρετανοί ειδικοί, βρίσκονται στο στόχαστρο της ομάδας APT29, που αναμφίβολα αποτελεί κλάδο των υπηρεσιών κατασκοπείας του Κρεμλίνου. Οι Βρετανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν εάν οι κυβερνοεπιθέσεις ήταν επιτυχείς στην υποκλοπή ιατρικών απορρήτων, αλλά τόνισαν ότι δεν απειλήθηκε η ανάπτυξη κανενός εμβολίου.

Η ομάδα APT29 είναι ιδιαίτερα δραστήρια τα τελευταία χρόνια και στην κοινότητα των χάκερ είναι γνωστή ως «οι Δούκες» και «Cozy Bear». Συνήθως, επιτίθεται με κακόβουλο λογισμικό εναντίον κυβερνήσεων, ερευνητικών ινστιτούτων και του ενεργειακού τομέα. Πλήθος στοιχείων υποδεικνύει ότι η ίδια ομάδα είχε εμπλακεί και στις επιθέσεις κατά του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος, λίγο πριν από την εκλογική αναμέτρηση του 2016.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο Βρετανοί αξιωματούχοι να επιρρίπτουν την ευθύνη μιας συντονισμένης κυβερνοεπίθεσης σε συγκεκριμένο κράτος, αλλά, όπως τόνισαν Βρετανοί αξιωματούχοι, τα συμπεράσματά τους έχουν ήδη συναξιολογηθεί με εκείνα που διαθέτουν ΗΠΑ και Καναδάς.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» τη στοχοποίηση της έρευνας για την COVID-19 από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) υπογραμμίζει στη δική της ανακοίνωση ότι οι Ρώσοι χάκερ προσπαθούν να επωφεληθούν από το χάος που επικρατεί λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Τέλος, χθες το απόγευμα, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Τας: «Δεν διαθέτουμε πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών που επιτέθηκαν σε ερευνητικά κέντρα και φαρμακοβιομηχανίες στη Βρετανία. Μπορούμε, ωστόσο, να πούμε ένα πράγμα: η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις ενέργειες». 

Διαβάστε επίσης 

Κατασκοπικό θρίλερ για το εμβόλιο: Ποιοί είναι οι Ρώσοι χάκερς που κατηγορούνται για την επίθεση

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή