Συνεχίζεται η επέλαση της COVID-19

Συνεχίζεται η επέλαση της COVID-19

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθεί η παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας και μάλιστα με ταχύτητα φωτός. Τα νέα κρούσματα εμφανίζουν ραγδαία αύξηση σε πολλά κράτη της υφηλίου. Στις ΗΠΑ, τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο κορωνοϊός κέρδισε έδαφος σε τουλάχιστον 41 πολιτείες, με κάποιες από αυτές να καταρρίπτουν καθημερινά ρεκόρ ημερήσιων λοιμώξεων. Το ιδιαίτερα δυσοίωνο είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει την ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Ηδη, οι κυβερνήτες πολλών πολιτειών προσπαθούν να βάλουν τροχοπέδη στην εξάπλωση της COVID-19 επιβάλλoντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας και αποτρέποντας τις συναθροίσεις.

Την ίδια στιγμή, και τα ευρωπαϊκά κράτη λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή μιας ακόμα μεγαλύτερης πανδημικής έξαρσης. Ηδη, κάποιες περιφέρειες βρίσκονται σε καθεστώς στοχευμένης καραντίνας. Η Γαλλία ετοιμάζεται να νομοθετήσει την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε όλους του κλειστούς χώρους. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε χθες ότι «εξετάζουμε την επιβολή του μέτρου από την 1η Αυγούστου». Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ενθάρρυνε τους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα χωρίς να περιμένουν τη σχετική νομοθεσία, τονίζοντας ότι είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης.

Νέα μέτρα αναγκάστηκε να επιβάλει και η Ιταλία, που απαγόρευσε χθες την είσοδο ταξιδιωτών από τη Σερβία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο, ώστε να εμποδίσει την εισαγωγή κρουσμάτων. «Οποιος ήταν σε αυτά τα κράτη τις τελευταίες 14 ημέρες απαγορεύεται να εισέλθει στην Ιταλία και να διέλθει από αυτήν. Η επιδημία βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση της. Πρέπει να επιδείξουμε τη μέγιστη προσοχή για να υπερασπιστούμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει μέχρι τώρα», ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Την περασμένη εβδομάδα, η Ιταλία είχε ήδη απαγορεύσει την είσοδο σε ταξιδιώτες από 13 χώρες, περιλαμβανομένης της Βραζιλίας.

Ισπανοί και ξένοι αξιωματούχοι, φορώντας μαύρες μάσκες, απέτισαν χθες φόρο τιμής στα θύματα του κορωνοϊού και στους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Ανάκτορο, στη Μαδρίτη. Παρέστησαν ο βασιλιάς Φίλιππος και 400 συγγενείς θυμάτων της COVID-19, οι οποίοι απέθεσαν λευκά τριαντάφυλλα πάνω σε ξύλινο μαύρο βάθρο, στο κέντρο του οποίου έκαιγε μια φωτιά. Η χώρα, ωστόσο, βρίσκεται για ακόμα μία φορά σε κρίσιμη κατάσταση, τρεις μόλις μήνες μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, καθώς καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων και υπάρχουν περισσότερες από 120 ενεργές εστίες του ιού.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται, επίσης, το Ισραήλ, καθώς χθες σημειώθηκε ρεκόρ νέων λοιμώξεων, που υπερέβησαν τις 1.898 – παρά την επιβολή ορισμένων ήπιων περιοριστικών μέτρων. Πλέον, η προοπτική μιας νέας ολοκληρωτικής καραντίνας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Σε καλύτερη κατάσταση εμφανίζεται η Μάλτα, καθώς χθες συμπληρώθηκε εκεί μία εβδομάδα χωρίς νέα κρούσματα κορωνοϊού – η πρώτη από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, στις 7 Μαρτίου. Ο υπουργός Υγείας, Κρις Φιρν, επιβεβαίωσε με tweet του ότι εδώ και μία εβδομάδα δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα. Το τελευταίο σημειώθηκε στις 9 Ιουλίου. «Θα πρέπει να είμαστε συνετοί για να διατηρήσουμε την επιτυχία μας», σημείωσε. Η Μάλτα έχει καταγράψει 674 κρούσματα και εννέα θανάτους μέσα σε περίπου τέσσερις μήνες, αλλά σήμερα μετράει μόνο τέσσερα ενεργά κρούσματα, με τα υπόλοιπα να έχουν ιαθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή