Το πρώτο ψηφιακό προσκύνημα έγινε στη Λούρδη

Το πρώτο ψηφιακό προσκύνημα έγινε στη Λούρδη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το πρώτο διαδικτυακό ρωμαιοκαθολικό προσκύνημα πραγματοποιήθηκε χθες στη Λούρδη της Γαλλίας, όπου εορτάστηκε με τον πρωτότυπο αυτόν τρόπο η επέτειος του τελευταίου οράματος της Αγίας Μπερναντέτ Σουμπιρού.

Πριν από 162 χρόνια, το 1858, η Παρθένος εμφανίστηκε στη νεαρή Γαλλίδα Μπερναντέτ, στη μικρή πόλη της Λούρδης, στα γαλλικά Πυρηναία όρη. Το προσκύνημα απέκτησε ταχύτατα μεγάλη φήμη σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ τις επόμενες δεκαετίες εκατομμύρια πιστών επισκέφθηκαν το σπήλαιο. Χιλιάδες από αυτούς ισχυρίστηκαν ότι το προσκύνημα στη Λούρδη τους επέτρεψε να γιατρευτούν από θανατηφόρες ασθένειες, ενώ πολλοί αλλόδοξοι πείστηκαν εκεί να ασπαστούν τον καθολικισμό.

Το 2020, δύο χρόνια μετά την 160ή επέτειο του τελευταίου οράματος της Αγίας Μπερναντέτ, το προσκύνημα είναι άδειο από κόσμο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το σπήλαιο παραμένει κλειστό για το κοινό, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19. Παρότι το σπήλαιο άνοιξε εκ νέου για το κοινό την περασμένη εβδομάδα, οι τοπικές αρχές έχουν περιορίσει δραστικά τον αριθμό των πιστών που μπορούν να το επισκεφθούν.

Σε ζωντανή μετάδοση

Σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τις ανάγκες των προσκυνητών, το Βατικανό, σε συνεργασία με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Γαλλίας, διοργάνωσε την πρώτη παγκόσμια προσκυνηματική διαδικτυακή τελετή. Εκατομμύρια πιστοί παγκοσμίως είχαν χθες τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία μέσω τηλεόρασης, ραδιοφώνου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, «όλοι ενωμένοι κάτω από τον Σταυρό της ελπίδας και της αλληλεγγύης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε δημοσίευμά της η επίσημη ιστοσελίδα της Αγίας Εδρας, στη Ρώμη.

«Το e-προσκύνημα στη Λούρδη, που πραγματοποιείται σε πολυ-πολιτισμικό περιβάλλον, θα φέρει κοντά όλους όσοι βλέπουν στη Λούρδη έναν φάρο πίστης, προσφοράς, αλληλεγγύης και ελπίδας», αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του προσκυνήματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 7 το πρωί (τοπική ώρα), μέχρι τις 10 το βράδυ και περιείχε θρησκευτικές τελετές, περιφορά εικόνων της Αγίας και προσευχή. Η Θεία Λειτουργία προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από το σπήλαιο μεταξύ 4 και 6 το απόγευμα, ενώ θρησκευτικές και πολιτικές προσωπικότητες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε η Λούρδη στις ζωές τους.

Το σπήλαιο της Λούρδης είναι ένα από τα δημοφιλέστερα προσκυνήματα του Ρωμαιοκαθολικισμού, με περισσότερους από 100.000 εθελοντές να υποδέχονται 5 εκατομμύρια πιστούς και επισκέπτες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων 50.000 ασθενών και αναπήρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή