ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν για Αγία Σοφία: Ηταν όνειρο από τα νιάτα μας – Παράνομες οι ενέργειες της Αιγύπτου στη Λιβύη

Ερντογάν για Αγία Σοφία: Ηταν όνειρο από τα νιάτα μας – Παράνομες οι ενέργειες της Αιγύπτου στη Λιβύη

Ως όνειρο που έγινε πραγματικότητα περιέγραψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κάνοντας εκ νέου λόγο για ζήτημα εθνικής κυριαρχίας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι οι πολίτες της Τουρκίας είναι χαρούμενοι για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, μιλώντας για απελευθέρωση από δεσμά σκλαβιάς.

Είπε επίσης ότι επρόκειτο για το μεγαλύτερο όνειρο από τα χρόνια της νεότητας για το τουρκικό έθνος. Επιπλέον, επεσήμανε ότι η Άγκυρα δεν δεσμεύεται από τις διεθνείς αντιδράσεις.

Σημείωσε δε ότι στην πρώτη προσευχή στις 24 Ιουλίου θα παραβρεθούν περίπου 1.000 με 1.500 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας ακύρωσε το διάταγμα του 1934, με το οποίο η Αγία Σοφία χαρακτηριζόταν ως μουσείο.

Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Βολές» κατά της Αιγύπτου για τη Λιβύη

Αναφερόμενος στη Λιβύη, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε παράνομες τις ενέργειες της Αιγύπτου και την υποστήριξή της προς τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο κ. Ερντογάν έκανε το παραπάνω σχόλιο ερωτηθείς για ενδεχόμενη παρέμβαση της Αιγύπτου στη σύγκρουση της Λιβύης, όπου η Άγκυρα έχει ταχθεί στο πλευρό της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του δεν θα παραμείνει αδρανής απέναντι σε οποιαδήποτε άμεση απειλή για την ασφάλεια της Αιγύπτου και της Λιβύης.

Διαβάστε επίσης:

Επιστήμονες και ακαδημαϊκοί για την Αγία Σοφία: «Παραβιάζονται οι αξίες του μεγάλου Μνημείου»

Αρχιεπισκοπή Αμερικής για Αγία Σοφία: Πένθιμα θα χτυπούν οι καμπάνες την 24η Ιουλίου

Με πληροφορίες από Anadolu, Reuters