Βέλγιο: Για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού προειδοποιούν ιολόγοι

Βέλγιο: Για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού προειδοποιούν ιολόγοι

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Βέλγιο μπορεί να βρίσκεται στην αρχή ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων από τον κορωνοϊό, αφού ανέφερε αύξηση 32% στα εβδομαδιαία κρούσματα, αν και προς το παρόν η αναζωπύρωση φαίνεται ότι είναι περισσότερο τοπική απ' ό,τι η αρχική, δήλωσαν σχετικά σήμερα ιολόγοι.

Το Βέλγιο, το οποίο χαλιναγώγησε τον κορωνοϊό, αφού πρώτα έγινε η χώρα που επλήγη περισσότερο στον κόσμο μεταξύ των χωρών μεσαίου μεγέθους, παρουσίασε για πρώτη φορά από τις 10 Μαρτίου μηδενικούς θανάτους σε διάστημα 24 ωρών, στις 14 Ιουλίου.

Μολαταύτα, το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Sciensano ανακοίνωσε σήμερα πως οι νέες μολύνσεις αυξάνονται. Από τις 7 έως τις 13 Ιουλίου, η χώρα κατέγραψε ημερήσιο μέσο όρο 114,7 επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων, μία αύξηση της τάξεως του 32% από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά κάτω από τα 1.600 νέα κρούσματα την ημέρα που κατέγραφε η χώρα κατά την κορύφωση της πανδημίας.

«Με τους τελευταίους αριθμούς και τις πρόσφατες αυξήσεις των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, βλέπει κανείς ξεκάθαρα πως είμαστε στην αρχή ενός δεύτερου κύματος», δήλωσε στον βελγικό ραδιοσταθμό Radio 1 ο ιολόγος Μαρκ Βαν Ρανστ.

Ωστόσο ο Ιβ Βαν Λετέμ, εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Υγείας, δήλωσε στο βελγικό δίκτυο RTBF, πως η προοπτικη ενός δεύτεορυ κύματος φαίνεται προς το παρόν να εντοπίζεται σε συγκεκριμένες επαρχίες. Μιλώντας στην εφημερίδα Le Soir, ο ιολόγος Μαριούς Ζιλμπέρ συμφώνησε με την άποψη αυτή, προσθέτοντας πως τα ποσοστά μετάδοσης παραμένουν σχετικά χαμηλά.

Ο αποκαλούμενος ρυθμός αναπαραγωγής των μολύνσεων, ο οποίος δείχνει τον μέσο αριθμό των μολύνσεων που μπορεί να προκαλέσει κάθε κρούσμα του ιού, έχει αυξηθεί στο Βέλγιο πάνω από το 1 για πρώτη φορά από την κορύφωση της πανδημίας στις 4 Απριλίου.

Η υπουργός Υγείας Μάγκι ντε Μπλοκ δήλωσε σήμερα πως «οι αριθμοί δεν είναι καλοί» και κάλεσε τους Βέλγους να σέβονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή