Προελαύνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός

Προελαύνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ξυρού ακμής βρίσκεται η υφήλιος, με τον κορωνοϊό να κερδίζει τάχιστα έδαφος. Μόνο ως δραματική μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση στις ΗΠΑ, όπου χθες κατερρίφθη ένα ακόμα ημερήσιο ρεκόρ, με τη διάγνωση 77.300 νέων κρουσμάτων εντός 24 ωρών. Πρόκειται για τις περισσότερες ημερήσιες λοιμώξεις στη χώρα από την αρχή της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, σε τροχιά αποκαλυπτικής καταστροφής βρίσκεται η Ινδία, που πλέον μετράει πάνω από δύο εκατ. κρούσματα και έγινε η τρίτη χώρα με περισσότερες από ένα εκατ. λοιμώξεις, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Ηδη, σε πολλές πόλεις και περιφέρειες επιβλήθηκε εκ νέου καραντίνα.

Σε εξίσου δραματική κατάσταση έχει περιέλθει και το Ισραήλ, παρά την αρχικά επιτυχή διαχείριση της πανδημίας. Τα νέα κρούσματα ξεπερνούν τις 2.000 την ημέρα και η ισραηλινή κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια αποτροπής των χειρότερων, επέβαλε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, όπως παύση λειτουργίας κομμωτηρίων, γυμναστηρίων, εστιατορίων και μπαρ. Κλειστά θα παραμείνουν τα αξιοθέατα, ενώ απαγορεύθηκαν και οι συναθροίσεις, ακόμα και σε σπίτια, εφόσον υπερβαίνουν τα δέκα άτομα.

Προελαύνει παγκοσμίως ο κορωνοϊός-1

Yγειονομικός υπάλληλος παίρνει τη θερμοκρασία παιδιού κατά τη διάρκεια ιατρικού ελέγχου για COVID-19 στους κατοίκους ενός κτιρίου, στο Μουμπάι της Ινδίας, όπου ο ιός διασπείρεται σχεδόν ανεξέλεγκτος.

Στην Ισπανία, όπου επίσης καταγράφεται σημαντική έξαρση κρουσμάτων, οι κάτοικοι της Βαρκελώνης κλήθηκαν να παραμείνουν οικειοθελώς στα σπίτια τους και ενθαρρύνθηκαν να κάνουν διαδικτυακώς τις προμήθειές τους. Επίσης, κλήθηκαν να μην εκδράμουν στα εξοχικά τους το Σαββατοκύριακο. Η εκπρόσωπος Τύπου της καταλανικής κυβέρνησης, Μαριτξέλ Μπουντό, προκειμένου να πείσει τους πολίτες να τηρήσουν τις κυβερνητικές συστάσεις, δήλωσε ότι «ο κορωνοϊός προελαύνει χωρίς περιορισμό». Περιοριστικά μέτρα, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας και περιορισμός του ωραρίου των εστιατορίων, επιβλήθηκαν και στη βορειοανατολική Τσεχία, όπου μαίνεται η επιδημία.

Την πιθανότητα εμφάνισης ενός δεύτερου πανδημικού κύματος μελετούν οι υγειονομικές αρχές στο Βέλγιο, όπου καταγράφεται αύξηση των εβδομαδιαίων κρουσμάτων κατά 32%. Ωστόσο, όπως τόνισαν υγειονομικοί φορείς της χώρας, η έξαρση των κρουσμάτων είναι εστιασμένη σε κάποιες περιφέρειες και ο δείκτης μεταδοτικότητας παραμένει χαμηλός.

Απαισιόδοξος εμφανίσθηκε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για την επιστροφή στην ομαλότητα. Δήλωσε ότι δεν θα επανέλθει πλήρως, τουλάχιστον όχι πριν από τον Νοέμβριο, και τόνισε ότι τα νυχτερινά κέντρα και οι παιδότοποι πρέπει να παραμείνουν κλειστά, ενώ οι γαμήλιες δεξιώσεις περιορισμένες.

Εν τω μεταξύ, στο Οντάριο του Καναδά, άνδρας επιτέθηκε την Τετάρτη εναντίον υπαλλήλου καταστήματος που απαίτησε να φορέσει μάσκα προστασίας. Ο ηλικιωμένος, που διέφυγε μετά το επεισόδιο, καταδιώχθηκε από αστυνομικές δυνάμεις και κατά την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή