Συνάντηση Αναστασιάδη – Μέρκελ: Στην ατζέντα οι τουρκικές ενέργειες εντός κυπριακής ΑΟΖ

Συνάντηση Αναστασιάδη – Μέρκελ: Στην ατζέντα οι τουρκικές ενέργειες εντός κυπριακής ΑΟΖ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ετοιμότητα της, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., να μελετήσει τρόπους για εκτόνωση της έντασης εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις από μέρους της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν από την Ε.Ε. όλα τα απαραίτητα μέτρα για τερματισμό τον έκνομων τουρκικών ενεργειών.

Την ίδια ώρα, επανέλαβε τη βούληση και αποφασιστικότητα του για επανέναρξη, το συντομότερο δυνατόν, των διαπραγματεύσεων για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.

Επίσης, ο κ. Αναστασιάδης συζήτησε με την καγκελάριο της Γερμανίας τα θέματα που αφορούν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, καθώς και τις επιδιώξεις της γερμανικής προεδρίας κατά το εξάμηνο που προεδρεύει.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό και τόνισε την ετοιμότητα της, στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., να μελετήσει τρόπους για εκτόνωση της έντασης εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την Παρασκευή, κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να απαντά συλλογικά κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε επίσης:

Κυρ. Μητσοτάκης: Αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή