Τον πείραξε… η υδροξυχλωροκίνη

Τον πείραξε… η υδροξυχλωροκίνη

4' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν, πριν από λίγες ημέρες, να υπονομεύσουν τον λοιμωξιολόγο και σύμβουλο του Λευκού Οίκου σε θέματα πανδημίας, δρ Αντονι Φάουτσι. Για να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του αμερικανικού λαού στο πρόσωπό του, διέρρευσαν ανωνύμως σε ΜΜΕ κάποιες δηλώσεις του, από την αρχή της πανδημίας, οι οποίες, μετέπειτα, αποδείχθηκαν ανακριβείς. Η αντιμετώπιση του, επί δεκαετίες, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ ως πολιτικού αντιπάλου, αποφασίστηκε σε μία χρονική στιγμή, κατά την οποία ο δρ Φάουτσι διατράνωσε την έντονη ανησυχία του για την έξαρση της πανδημίας, αλλά και την αδυναμία του να προσεγγίσει τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου αρχικά διέρρευσαν στην έγκριτη Washighton Post, μία μακρά λίστα με δηλώσεις του δρος Φάουτσι από  τα πρώτα στάδια της πανδημίας. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται η υποβάθμιση του κινδύνου μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς και η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής της καθημερινότητας των Αμερικανών πολιτών. Ωστόσο, αυτές οι αποσπασματικές δηλώσεις διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ΝΒC, από όπου προέρχονται οι δηλώσεις, ο δρ Φάουτσι είχε συνεχίσει λέγοντας «τώρα ο κίνδυνος είναι μικρός. Ομως, αυτό μπορεί να αλλάξει. Οταν βλέπεις διασπορά στην κοινότητα, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και να σε αναγκάσει να είσαι πολύ πιο προσεκτικός και να ενεργήσεις προκειμένου να προστατευτείς από τη μετάδοση».

Η κίνηση του Λευκού Οίκου να παραδώσει σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς ένα έγγραφο τέτοιου περιεχομένου, εναντίον ενός υγειονομικού, που εργάζεται για την κυβέρνηση και γεννά εμπιστοσύνη στον λαό, είναι τουλάχιστον πρωτοφανής. Αξιωματούχος που σχολίασε ανωνύμως την εξέλιξη, επέμεινε ότι η υπονόμευση του δρος Φάουτσι δεν αποτελούσε κυβερνητικό στόχο, αλλά ήταν απλώς μία υπενθύμιση όλων όσων είχε, κατά καιρούς, δηλώσει. Ταυτόχρονα ήταν μία σύσταση προς την κοινή γνώμη να παρακολουθεί ένα ευρύ φάσμα ειδικών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των ΝΥΤ, το 67% των Αμερικανών εμπιστεύεται στα θέματα της πανδημίας τον δρα Φάουτσι. Αντιθέτως, μόνο το 26% θεωρεί αξιόπιστες τις απόψεις του προέδρου Τραμπ. Πρόσφατα, καθώς οι ΗΠΑ μεταβλήθηκαν σε επικεφαλής της παγκόσμιας λίστας κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19, ο δρ Φάουτσι έγινε πιο ευθύς στη διατύπωση των απόψεών του και των ανησυχιών του σχετικά με την εξάπλωση της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Τραμπ ασκούσε πιέσεις στους κυβερνήτες των Πολιτειών για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και επανεκκίνηση της οικονομίας. Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να απειλήσει τις σχολικές περιφέρειες με περικοπή ομοσπονδιακών πόρων, εφόσον δεν θα ξαναλειτουργούσαν το φθινόπωρο.

Πικρές αλήθειες

Σε συνέντευξή του, την περασμένη εβδομάδα, ο δρ Φάουτσι κατέστησε σαφές ότι μόνον λίγες Πολιτείες ελέγχουν την πανδημία, καταλήγοντας «ως χώρα, αν συγκριθούμε με άλλες, δεν πιστεύω ότι τα πηγαίνουμε καλά. Απλά, αυτό δεν συμβαίνει». Αντιθέτως, ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει την υγειονομική απειλή με ανυπόστατους ισχυρισμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα της κυβερνητικής αντίδρασης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, το έγγραφο που δόθηκε στη Washington Ρost, στόχευε να αποκρούσει την άποψη ότι η κυβέρνηση ήταν αμελής όποτε δεν συμμορφωνόταν με τις υποδείξεις του δρος Φάουτσι. Παρότι στην αρχή της πανδημίας επικρατούσε η βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος Τραμπ και ο δρ Φάουτσι διατηρούσαν καλές σχέσεις, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανιζόταν απαξιωτικός προς τον λοιμωξιολόγο. Δεν έχανε, μάλιστα, ευκαιρία να κατακρίνει την πολύωρη παρουσία του δρος Φάουτσι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Ομως, ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε να εξοργίζεται με τον δρα Φάουτσι όταν εξέφρασε δημοσίως τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες του για την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της υδροξυχλωροκίνης, ενός παλιού αντιελονοσιακού φαρμάκου, σε ασθενείς με κορωνοϊό. Ο ίδιος ο πρόεδρος υπήρξε η «ζωντανή διαφήμιση» του σκευάσματος, ακόμα και όταν ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακάλεσε την επείγουσα έγκρισή του ως θεραπείας της COVID-19.

Οι σύμβουλοι του προέδρου όχι μόνο επαναλάμβαναν, αλλά και ενίοτε ενίσχυαν τη δυσαρέσκειά του έναντι του λοιμωξιολόγου. «Ο δρ Φάουτσι δεν είναι πάντα, 100%, ορθός και επίσης δεν έχει πάντα κατά νου –όπως παραδέχεται και ο ίδιος– το εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο ναύαρχος Μπρετ Γκιρουά, υφυπουργός Υγείας και Ανθρωπίνου Δυναμικού, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΒC, καταλήγοντας ότι ο δρ Φάουτσι «βλέπει τα πάντα από μία πολύ στενή οπτική δημόσιας υγείας».

Επιεικής με τον «φίλο»

Τη μετατροπή της ποινής του παλιού φίλου και συμβούλου της προεκλογικής του εκστρατείας, Ρότζερ Στόουν, αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο Στόουν υπήρξε «πιστός σύντροφος» του Τραμπ κατά τη διάρκεια διερεύνησης της ρωσικής εμπλοκής στην εκλογική αναμέτρηση του 2016. Εφόσον δεν μετατρεπόταν η ποινή του, θα μεταφερόταν, τις επόμενες ημέρες, σε ομοσπονδιακή φυλακή προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης 40 μηνών για επτά κακουργήματα, μεταξύ των οποίων: ψευδής κατάθεση στο Κογκρέσο, εκφοβισμός μάρτυρα και παρακώλυση της Δικαιοσύνης. Ο Στόουν είχε καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κερδίσει την προεδρική επιείκεια, τόσο στις δικαστικές αίθουσες όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Στόουν, σύμφωνα με τους Αμερικανούς εισαγγελείς, έπαιζε τον ρόλο του «αγγελιαφόρου» μεταξύ του ιστοτόπου WikiLeaks, που έδωσε στη δημοσιότητα τα υποκλαπέντα –προφανώς από Ρώσους χάκερ– μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον και του επιτελείου Τραμπ. Η μετατροπή της ποινής του αποτελεί απλώς μία ακόμη «ένδειξη βαθιάς καλοσύνης» του Αμερικανού προέδρου. Ολοι όσοι απόλαυσαν την προεδρική επιείκεια εμπλέκονται σε υποθέσεις που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αφορούν τον ίδιο τον Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή