Βασιλικός… χορός για το δαχτυλίδι της Αγκελα Μέρκελ

Βασιλικός… χορός για το δαχτυλίδι της Αγκελα Μέρκελ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αργή διαδρομή με την ιππήλατη άμαξα ώς το παλάτι είχε κάτι το αρχοντικό. Οι συνειρμοί, σύμφωνα με τους οποίους η βασίλισσα της γερμανικής πολιτικής παρουσίαζε στον κόσμο τον διάδοχό της, προέκυπταν αβίαστα, ενώ ο λαμπερός ήλιος και το παραμυθένιο σκηνικό, στο νησάκι της λίμνης Κίμζε, συμπλήρωναν την εικόνα. Η αφορμή με την οποία ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ υποδέχθηκε με όλες τις τιμές την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο παλάτι Χέρενκιμζε ήταν η συνεδρίαση του βαυαρικού υπουργικού συμβουλίου. Αλλά το ενδιαφέρον περιστράφηκε γύρω από την περίφημη K-Frage, την ερώτηση ποιος θα πάρει τα σκήπτρα της γερμανικής κυβερνώσας παράταξης ως υποψήφιος καγκελάριος στις βουλευτικές εκλογές του 2021. Μετά την απόσυρση της Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), φαίνεται ότι τουλάχιστον το φύλο του διαδόχου έχει προσδιοριστεί. «Η Βαυαρία έχει έναν πολύ καλό πρωθυπουργό, ο οποίος με προσκάλεσε σήμερα. Περισσότερα δεν πρόκειται να σας πω», απάντησε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους, που ήλπιζαν να αποσπάσουν κάπως περισσότερες πληροφορίες.

Η εποχή της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Μέρκελ και τον τότε υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας με αφορμή το προσφυγικό ανήκει για τα καλά στο παρελθόν και οι δύο, καγκελάριος και πρωθυπουργός του πολυπληθέστερου κρατιδίου, δείχνουν να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος σε πολλούς τομείς πολιτικής. Ιδιαίτερα στην κρίση του κορωνοϊού και οι δύο υιοθέτησαν την πιο προσεκτική επιλογή, σε αντιδιαστολή με τον έτερο δελφίνο, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος εξέφραζε τις απόψεις των παραγόντων της οικονομίας για όσο το δυνατόν ηπιότερα περιοριστικά μέτρα.

Στην κούρσα της διαδοχής βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ, ο οποίος φημολογείται ότι έχει πάρει με το μέρος του τον έτερο δελφίνο, υπουργό Υγείας Γενς Σπαν. Σύμφωνα με την εφημερίδα Zeit, ο Ζέντερ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Σπαν ούτως ώστε να τον φέρει στο δικό του στρατόπεδο, παραχωρώντας του την ηγεσία του CDU και διατηρώντας ο ίδιος το αξίωμα του υποψηφίου καγκελαρίου.

Υπάρχει, βέβαια, μια «μικρή» λεπτομέρεια. Ο Ζέντερ δεν είναι μέλος του CDU αλλά του «αδελφού» βαυαρικού κόμματος CSU. Παρατηρητές της γερμανικής πολιτικής σημειώνουν ότι ουδέποτε έχριζε η ένωση CDU/CSU υποψήφιο καγκελάριο από τους κόλπους του βαυαρικού κόμματος, αν δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό των Χριστιανοδημοκρατών. Αυτή την περίοδο, ωστόσο, οι δημοσκοπικές επιδόσεις του CDU μόνο προβληματικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Μετά τη βουτιά που κατέγραψε πέρυσι το κόμμα και τη συνακόλουθη άνοδο των Πρασίνων, η πρωτοκαθεδρία του επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, με την καγκελάριο Μέρκελ να λαμβάνει τα εύσημα της συνετής διαχείρισης.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η σχετική απόφαση θα ληφθεί πριν από το τέλος του χρόνου και το ερώτημα πλέον θα είναι τι θα κάνει ο υποψήφιος με το δαχτυλίδι της διαδοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή