Τα συμπτώματα άρχισαν στα τέλη Μαΐου, περίπου μια εβδομάδα αφότου κρατικό υγειονομικό προσωπικό της Βραζιλίας έκανε επίσκεψη ρουτίνας στη φυλή Καναμάρι, σε απόμακρη πλευρά του Αμαζονίου: Τα ηλικιωμένα μέλη της φυλής εμφάνισαν δύσπνοια.
Επί μήνες, καθώς ο κορωνοϊός σάρωνε τη Βραζιλία, οι Καναμάρι είχαν προσπαθήσει να απομονωθούν από την πανδημία περιορίζοντας αυστηρά την πρόσβαση στα παραποτάμια χωριά τους στην Κοιλάδα Τζαβάρι. Ωστόσο ο κορωνοϊός κατάφερε να φτάσει ακόμη κι εκεί. Ακολούθησε πανικός.
«Πολλοί άρπαξαν μερικά ρούχα, μια αιώρα κι έτρεξαν να κρυφτούν στο δάσος,» είπε εκπρόσωπος της φυλής που έχει ελάχιστη επαφή με τον έξω κόσμο. «Ωστόσο ήταν πολύ αργά, όλοι είχαν ήδη προσβληθεί,» πρόσθεσε.
Οι κομιστές της ασθένειας, σύμφωνα με συνεντεύξεις και ομοσπονδιακά στοιχεία που έχουν υπόψιν τους οι Νιου Γιορκ Τάιμς, πρέπει να ήταν το υγειονομικό προσωπικό που έστειλε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας για την προστασία των ιθαγενών.
Πάνω από 1000 γιατροί και νοσηλευτές της ομοσπονδιακής υγειονομικής υπηρεσίας για τους αυτόχθονες, γνωστής ως Σεσάι, είχαν καταγραφεί ως τις αρχές Ιουλίου να έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό. Δουλεύοντας με ανεπαρκή προστατευτικό εξοπλισμό και χωρίς ικανότητα για τη διενέργεια αρκετών τεστ, οι υγειονομικοί αυτοί υπάλληλοι μπορεί ακουσίως να έχουν θέσει σε κίνδυνο τις κοινότητες που προσπαθούσαν να βοηθήσουν, όπως συμφωνούν γιατροί, νοσηλευτές και εκπρόσωποι φυλών.
Ηδη πάνω από 15.500 αυτόχθονες Βραζιλιάνοι έχουν διαγνωστεί ως θετικοί στον ιό, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 10.889 στις προστατευόμενες περιοχές, σύμφωνα με οργάνωση για την προστασία των δικαιωμάτων των ιθαγενών. Τουλάχιστον 523 έχουν χάσει τη ζωή τους.
Η πλειονότητα των υγειονομικών υπαλλήλων που έχουν μολυνθεί καταγγέλλει «ελλιπή προστασία σε μια κρίσιμη περίοδο, επηρεάζοντας ομάδες που φροντίζουν ιδιαιτέρως ευάλωτο πληθυσμό,» λέει ο Φελίπε Ταβάρες, που ερευνά την υγεία των ιθαγενών στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Φλουμινένσε.
Υγειονομικοί και ηγέτες φυλών περιγράφουν μια επιπόλαιη αντιμετώπιση από το κράτος, που εν γένει έχει οδηγήσει τη Βραζιλία στο επίκεντρο της ασθένειας του κορωνοϊού με πάνω από 2 εκατομμύρια κρούσματα και περίπου 80.000 νεκρούς, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.
Τα τεστ είναι ανεπαρκή και συχνά αναξιόπιστα, λένε, κάτι που σημαίνει ότι γιατροί και νοσηλευτές που είναι ασυμπτωματικοί ή μη διαγεγνωσμένοι γα τον κορωνοϊό ταξίδεψαν σε ευάλωτες κοινότητες και εργάστηκαν εκεί για μέρες. Κάποιες ομάδες υγειονομικών χρειάστηκε να προμηθευθούν τις δικές τους μάσκες και άλλο προστατευτικό υλικό.