Τέλος οι εκδόσεις από τη Βρετανία στο Χονγκ Κονγκ

Τέλος οι εκδόσεις από τη Βρετανία στο Χονγκ Κονγκ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ ανέστειλε χθες την ισχύ της συνθήκης που ρυθμίζει τις εκδόσεις υπόπτων από τη Βρετανία στο Χονγκ Κονγκ, επικαλούμενος την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πρώην βρετανική αποικία, που περνά όλο και περισσότερο στον έλεγχο του Πεκίνου.

Η ενέργεια αυτή έρχεται μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποκλείσει την κινεζική εταιρεία Huawei από την κατασκευή του δικτύου τηλεπικοινωνιών 5G.

Η ομάδα βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, που υποστηρίζει την τήρηση σκληρής γραμμής απέναντι στην Κίνα, πίεζε για την αλλαγή αυτή με το σκεπτικό ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να ζητήσει από τη Βρετανία την έκδοση μελών της αντιπολίτευσης. «Πρέπει να διερωτηθούμε αν αναγνωρίζουμε τους ορισμούς του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για τις έννοιες της απόσχισης, της υπονόμευσης του κράτους, της τρομοκρατίας και της σύμπραξης με ξένες δυνάμεις», ανέφερε η ομάδα βουλευτών, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Θα προστατεύσουμε τα ζωτικά μας συμφέροντα, θα διαφυλάξουμε τις αξίες μας και θα υποχρεώσουμε την Κίνα να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της» είπε ο Ράαμπ. Χθες, ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης στο Χονγκ Κονγκ, ο Τζόσουα Γουόνγκ, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στην πόλη, υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση αποκλεισμού του, η Κίνα θα εισπράξει διεθνή κατακραυγή.

Το Πεκίνο θεωρεί ότι, ελέγχοντας κομμάτια της αντιπολίτευσης, η Δύση επιχειρεί να διαφυλάξει την επιρροή της στο Χονγκ Κονγκ και για τον λόγο αυτόν ενέκρινε τη νέα νομοθεσία περί εθνικής ασφαλείας, η οποία τιμωρεί, μεταξύ άλλων, όσους θεωρείται ότι λειτουργούν για λογαριασμό ξένων δυνάμεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή