Αισιοδοξία για εμβόλιο κατά της COVID-19

Αισιοδοξία για εμβόλιο κατά της COVID-19

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία γεννούν τα πρώτα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής του εμβολίου κατά της COVID-19 του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Τhe Lancet. Ο πειραματικός εμβολιασμός 1.077 εθελοντών έδειξε ότι το υποψήφιο εμβόλιο πυροδοτεί ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού. Οι εμβολιασθέντες, δηλαδή, παρήγαγαν αντισώματα κατά του κορωνοϊού, αλλά και λεμφοκύτταρα Τ, τα οποία μπορούν να εξαλείψουν τον μολυσματικό παράγοντα. Ωστόσο, αν και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι ακόμα πολύ πρόωρη η εξαγωγή οριστικού συμπεράσματος σχετικά με την προστατευτική δράση του εμβολίου. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, έχουν δρομολογηθεί εκτενέστερες έρευνες.

Το εμβόλιο, που έχει την κωδική ονομασία ChAdOx1 nCOV-19, δημιουργήθηκε από έναν γενετικώς τροποποιημένο κορωνοϊό που προκαλεί κοινό κρυολόγημα στους χιμπαντζήδες. Ο ιός αυτός έχει τροποποιηθεί σε σημείο ώστε να μην προκαλεί λοίμωξη στον άνθρωπο και να μοιάζει πολύ με τον νέο κορωνοϊό, που μέχρι χθες είχε προκαλέσει παγκοσμίως περισσότερους από 607.000 θανάτους. Για να το επιτύχουν αυτό, οι επιστήμονες μετέφεραν στο εμβόλιο τις γενετικές οδηγίες για τη «μολυσματική ακίδα» της επιφάνειας του νέου κορωνοϊού, χάρη στην οποία μπορεί να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Ετσι, ο ιός του κοινού κρυολογήματος των χιμπαντζήδων μοιάζει με τον πανδημικό και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μάθει πώς να τον καταπολεμά. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται προσκολλώνται στην επιφάνεια του ιού και τον εξουδετερώνουν. Παράλληλα, τα λεμφοκύτταρα Τ, ένα είδος λευκών αιμοσφαιρίων, προάγουν τον συντονισμό της ανοσοποιητικής αντίδρασης εντοπίζοντας και καταστρέφοντας τα κύτταρα που έχουν ήδη μολυνθεί. Ολα τα αποτελεσματικά εμβόλια παράγουν και αντισώματα και λεμφοκύτταρα Τ. Παρότι το εμβόλιο θεωρείται γενικώς ασφαλές, το 70% των εμβολιασθέντων εμφάνισε πυρετό ή πονοκέφαλο.

Εξαιρετικώς ελπιδοφόρα ήταν και τα συμπεράσματα μιας καινοτόμου θεραπείας κατά της COVID-19, καθώς μείωσε σημαντικά τον αριθμό των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Η θεραπεία της βρετανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Synairgen βασίζεται στην ιντερφερόνη βήτα, την πρωτεΐνη που παράγει ο οργανισμός όταν προσβάλλεται από κάποια λοίμωξη. Οι ασθενείς, με τη βοήθεια νεφελοποιητή, την εισπνέουν και αυτή καταλήγει απευθείας στους πνεύμονες και πυροδοτεί ανοσοποιητική αντίδραση.

Οπως έδειξε η κλινική δοκιμή, οι πιθανότητες εμφάνισης βαριάς COVID-19 που επιβάλλει διασωλήνωση μειώθηκαν κατά 79% μετά τη χορήγηση της θεραπείας, ενώ ο χρόνος νοσηλείας στο νοσοκομείο συντμήθηκε κατά ένα τρίτο – από εννέα ημέρες σε έξι. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη σε επιστημονική επιθεώρηση ούτε έχουν επαληθευθεί από άλλους επιστήμονες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή