ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Διίστανται οι απόψεις για το χρονοδιάγραμμα του πειραματικού εμβολίου της Οξφόρδης

Βρετανία: Διίστανται οι απόψεις για το χρονοδιάγραμμα του πειραματικού εμβολίου της Οξφόρδης

Το πειραματικό εμβόλιο της Οξφόρδης ενδέχεται να αποδειχτεί αποτελεσματικό και να είναι «έτοιμο» ακόμη και πριν το τέλος του έτους, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια σιγουριά επ' αυτού, δήλωσε την Τρίτη η επικεφαλής των ερευνών για την ανάπτυξη του, Σάρα Γκίλμπερτ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσουν οι επιστήμονες του βρετανικού πανεπιστημίου μαζί με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, είναι ασφαλές και προκάλεσε ανοσολογική απόκριση κατά τις αρχικές δοκιμές που έγιναν σε υγιείς εθελοντές.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα είναι «έτοιμο» πριν από το τέλος του 2020, έγκειται στο ότι το εμβόλιο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό και στις μετέπειτα δοκιμές των ερευνών, στο ότι θα πρέπει να προλάβουν να κατασκευαστούν μεγάλες ποσότητες του εμβολίου, και στο ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία από όλους τους αρμόδιους, ώστε να δοθεί έγκριση για την έκτακτη μαζική χρήση του. 

Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί θεωρούν αδύνατον να εφαρμοσθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος της χρονιάς, όπως ο αρχίατρος της Αγγλίας, Κρις Ουίτι. «Η πιθανότητα να έχουμε εμβόλιο, το οποίο θα είναι αποτελεσματικό, πριν από τα Χριστούγεννα, είναι πάρα πολύ μικρή κατά την άποψη μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, εμφανώς πιο αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο αναπληρωτής ιατρικός επικεφαλής Τζόναθαν Βαν-Ταμ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος, πως θα έχουμε εμβόλιο τα Χριστούγεννα».

Ενδιάμεσα των δύο, τοποθετήθηκε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος είπε σε μία κοινοβουλευτική επιτροπή, ότι παρότι είναι «αισιόδοξος στη ζωή» αναφορικά με αυτό που χαρακτήρισε το καλύτερο σενάριο, δηλαδή ένα εμβόλιο μέχρι τα Χριστούγεννα, δεν μπορεί «να υποσχεθεί ότι θα παίξει τον Άγιο Βασίλη».