ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουάσιγκτον επικήρυξε τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας

Η Ουάσιγκτον επικήρυξε τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι επικήρυξαν με το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας, Μάικελ Μορένο Πέρες, στον οποίο έχει ασκηθεί δίωξη από τον Μάρτιο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τον Μορένο Πέρες, ότι τα τελευταία χρόνια «δωροδοκήθηκε προσωπικά με χρήματα ή υλικά αγαθά», για να επηρεάσει το αποτέλεσμα ποινικών ή πολιτικών υποθέσεων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, αναφέρεται ότι ο Βενεζουελάνος δικαστής δωροδοκήθηκε σε περισσότερες από 20 υποθέσεις, είτε για να αφήσει ελεύθερους τους κατηγορούμενους είτε για να τις βάλει στο αρχείο.

Ο Μορένο Πέρες ήταν στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ από τον Μάιο του 2017. Τώρα προστέθηκε στην αντίστοιχη «μαύρη λίστα» του υπουργείου Εξωτερικών, μαζί με τη σύζυγό του, για την κατηγορία της διαφθοράς.

Η Ουάσιγκτον θα δώσει τα χρήματα της επικήρυξης σε όποιον της παράσχει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του δικαστή.

Η αμερικανική κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις και τις κυρώσεις σε ηγετικά στελέχη της Βενεζουέλας, σε μια προσπάθεια να απομακρύνει από την εξουσία τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, τη νομιμότητα του οποίου δεν αναγνωρίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP