Μήνυμα Πομπέο κατά Κίνας από το Λονδίνο

Μήνυμα Πομπέο κατά Κίνας από το Λονδίνο

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Λονδίνο έφθασε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, για τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, καθώς και άλλα σημαντικά πολιτικά πρόσωπα του Ηνωμένου Βασιλείου, την ίδια στιγμή που οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των δυτικών χωρών και της Κίνας αναζωπυρώνονται.

Το κλίμα στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια της συνάντησης Πομπέο – Τζόνσον υπήρξε αρκετά θερμό, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να σχολιάζει ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης δεν αποτελούν ένδειξη για απόσταση σε επίπεδο διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων.

«Η μακροχρόνια και ισχυρή διμερής σχέση των χωρών μας έθεσε τα θεμέλια για τη σημερινή ειλικρινή συζήτηση, για θέματα που κυμαίνονται από τις τηλεπικοινωνίες 5G έως τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου», δήλωσε ο Πομπέο, συμπληρώνοντας ότι η συνάντηση υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ώρες μετά την αναστολή της συνθήκης έκδοσης υπόπτων από το Λονδίνο προς το Χονγκ Κονγκ και ενώ οι σινοβρετανικές σχέσεις συνεχίζουν να χειροτερεύουν μετά την εφαρμογή του νέου νόμου εθνικής ασφάλειας στην ασιατική μεγαλούπολη.

Επειτα από τη συζήτηση με τον Τζόνσον, ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με τον Bρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ, καθώς και με τον νέο ηγέτη του κόμματος των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ. Ο Ράαμπ δήλωσε πως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι πρέπει να υπερασπιστούν τις αξίες τους στη διεθνή σκηνή, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του συμφώνησε, κάνοντας λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός παγκόσμιου συνασπισμού που θα περιορίσει το Πεκίνο.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών έλαβε χώρα μόλις μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Βρετανίας να απομακρύνει τη Huawei από το δίκτυο κινητών τηλεφώνων 5G της χώρας μέχρι το 2027, κίνηση που αντιμετωπίστηκε με επαίνους, τόσο από τον Πομπέο όσο και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή