Διάλογος με στόχο την αποφυγή σύγκρουσης στη Λιβύη

Διάλογος με στόχο την αποφυγή σύγκρουσης στη Λιβύη

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΘΗΝΑ. Ρωσική αντιπροσωπεία επρόκειτο χθες αργά το βράδυ να πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Αγκυρα, με σκοπό να συζητήσει για την κατάσταση στη Λιβύη, σε μια ένδειξη πρόθεσης διαλόγου των δύο πλευρών, έστω την ύστατη στιγμή. Την ανησυχία του για την κατάσταση στη χώρα εξέφρασε χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, συζήτησε επίσης για τη Λιβύη. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, «υπογραμμίστηκε η σημασία της Διακήρυξης του Καΐρου της 6ης Ιουνίου για την προώθηση των βασικών αρχών της Διάσκεψης του Βερολίνου με σκοπό την διοργάνωση του ενδολιβυκού διαλόγου για την επίτευξη συμφωνιών». Παράλληλα, την επανάληψη του πολιτικού διαλόγου στη Λιβύη συζήτησαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της δοκιμαζόμενης χώρας, ακόμη και στο παρά πέντε της διαφαινόμενης σύγκρουσης για την ανακατάληψη της Σύρτης και ενώ προχθές το βράδυ το Κοινοβούλιο της Αιγύπτου άναψε το πράσινο φως για επέμβαση υπέρ του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ. 

Την ίδια στιγμή, τον Μάας προβληματίζει ιδιαίτερα η συναίνεση του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα. «Αποφάσεις για στρατιωτικές επεμβάσεις ενέχουν πάντα τον κίνδυνο ότι συμβάλλουν στην κλιμάκωση», προειδοποίησε και δεσμεύθηκε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να συζητεί με τις εμπλεκόμενες πλευρές και να διεκδικεί εκεχειρία. Ο ίδιος υπενθύμιζε ότι αμφότερα τα στρατόπεδα έχουν θέσει ως κόκκινη γραμμή τις πόλεις Σύρτη και Τζούφρα. Γι’ αυτό, εξάλλου, η Γερμανία έχει προτείνει να δημιουργηθεί γύρω τους μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Διεθνείς αναλυτές, πάντως, θεωρούν ότι, με δεδομένη τη διασύνδεση των συγκρούσεων σε Λιβύη και Συρία, η Τουρκία θα αποφύγει να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Ο βασικότερος στόχος της Αγκυρας είναι η άμεση απόσυρση του Χαφτάρ από τις κρίσιμες περιοχές της Σύρτης και της Τζούφρα. Οι ίδιοι εκτιμούν, έτσι, πως η Τουρκία θα μπορούσε να ικανοποιηθεί με μια ενδιάμεση, τρίτη λύση, όπως τοπική διοίκηση ή διεθνή παρουσία. Το βασικό αίτημα της Αγκυρας είναι η απόσυρση των δυνάμεων του Χαφτάρ και αυτή θα είναι η επιδίωξή της, τονίζουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή