Βραβείο 1 εκατ. ευρώ θα δωρίσει η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Βραβείο 1 εκατ. ευρώ θα δωρίσει η Γκρέτα Τούνμπεργκ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Την ευκαιρία να γίνει εκατομμυριούχος απέρριψε χθες η 17χρονη ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής, Γκρέτα Τούνμπεργκ, που, αν και τιμήθηκε με το βραβείο Γκουλμπεκιάν και έπαθλο 1 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει το σύνολο του ποσού σε περιβαλλοντικές οργανώσεις. Η Τούνμπεργκ ανακηρύχθηκε νικήτρια του βραβείου Γκουλμπεκιάν για την Ανθρωπότητα, το οποίο απονέμεται ετησίως από την πορτογαλική φιλανθρωπική οργάνωση. Η Σουηδή ακτιβίστρια, ο αγώνας της οποίας πυροδότησε την αναβίωση του περιβαλλοντικού ακτιβισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, ανακοίνωσε ότι το ίδρυμά της θα μοιράσει τα χρήματα του επάθλου «όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Η νέα γυναίκα ανέφερε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ότι το βραβείο «θα βοηθήσει στη στήριξη οργανώσεων και προγραμμάτων που μάχονται για έναν βιώσιμο κόσμο, προστατεύουν το περιβάλλον και υποστηρίζουν ανθρώπους που ήδη βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής – οικολογικής κρίσης». Η πρώτη οργάνωση που θα εξασφαλίσει τη στήριξη της Τούνμπεργκ χάρη στο χρηματικό έπαθλο, θα είναι η SOS Amazonia. Η οργάνωση προσφέρει ιατρική βοήθεια σε κοινότητες αυτοχθόνων του Αμαζονίου που βρίσκονται αντιμέτωπες με την επιδημία του κορωνοϊού. Δεύτερος αποδέκτης χρηματικής βοήθειας θα είναι το Ιδρυμα «Στοπ στην Οικοκτονία», το οποίο επιδιώκει να εξασφαλίσει τον χαρακτηρισμό της καταστροφής οικοσυστημάτων ως διεθνές έγκλημα.

«Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από όσο θα μπορούσα να φανταστώ και ελπίζω να κάνω κάτι καλό για τον πλανήτη. Το σύνολο του χρηματικού βραβείου θα δωριστεί μέσω του ιδρύματός μου σε διάφορες οργανώσεις, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, με στόχο να βοηθήσουν ανθρώπους που πλήττονται άμεσα από την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση, ιδιαίτερα στο νότιο ημισφαίριο», προσέθεσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ σε μήνυμά της μέσω Instagram.

Τη νεαρή Σουηδή επέλεξε το ίδρυμα Γκουλμπεκιάν μεταξύ 136 υποψηφίων από 46 χώρες. Το βραβείο τιμά άτομα και ομάδες που έχουν συνεισφέρει καθοριστικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Ο επικεφαλής της επιτροπής βράβευσης και πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ζόρζε Σαμπάιο, αποκάλεσε την Τούνμπεργκ «μία από τις πιο εντυπωσιακές προσωπικότητες των ημερών μας», επαινώντας την ικανότητά της να κινητοποιεί τη νέα γενιά στην υπηρεσία της εκστρατείας της.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η 100ή εβδομαδιαία μαθητική διαδήλωση κατά της κλιματικής αλλαγής, την οποία εγκαινίασε η Τούνμπεργκ στα μέσα του 2018, με μοναχική «σκοπιά» έξω από το σουηδικό Κοινοβούλιο. Εκτοτε, η Τούνμπεργκ αναδείχθηκε σε πρωτοπόρο του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του ΟΗΕ, έχοντας πλέον επικοινωνία με ηγέτες και πολιτικά στελέχη από όλο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή