Νιου Τζέρσεϊ: Ακροδεξιός δικηγόρος ο δράστης

Νιου Τζέρσεϊ: Ακροδεξιός δικηγόρος ο δράστης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΖΕΡΣΕΪ ΣΙΤΙ. Φανατικός «αντιφεμινιστής» φέρεται να ήταν ο δράστης της επίθεσης εναντίον της κατοικίας ομοσπονδιακής εφέτη, την Κυριακή στο Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος βρέθηκε χθες νεκρός από την αστυνομία. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών, δράστης της ένοπλης επίθεσης ήταν ο ακροδεξιός δικηγόρος Ρόι Ντεν Χόλαντερ, ο οποίος σκότωσε τον 20χρονο γιο της δικαστού, Εσθερ Σάλας, και τραυμάτισε τον επίσης δικηγόρο σύζυγό της, Μαρκ Αντερλ. Η Σάλας δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης. «Ο Ντεν Χόλαντερ είναι νεκρός», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία, ενώ η τοπική αστυνομία δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα αίτια και τον χρόνο θανάτου του δράστη.

Ο Ντεν Χόλαντερ, που αποκαλούσε τον εαυτό του «αντιφεμινιστή», είχε καταθέσει πολλές αγωγές υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες εξασφαλίζουν ειδική μεταχείριση και ότι αυτό παραβιάζει το Σύνταγμα. Ο Χόλαντερ πίεζε, επίσης, για τη διά νόμου απαγόρευση της «βραδιάς κυριών» (ladies’ night) στα μπαρ, όπου οι γυναίκες δικαιούνται να πίνουν δωρεάν ή να μην καταβάλλουν τίμημα για την είσοδό τους σε νυχτερινά κέντρα. Τέλος, ο δράστης της ανθρωποκτονίας είχε καταθέσει σειρά αγωγών ζητώντας την κατάργηση της μελέτης του μαθήματος των «γυναικείων θεμάτων» από τα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Σε ιστοσελίδα που διατηρούσε και η οποία έχει πλέον καταργηθεί, ο Χόλαντερ υποστήριζε: «Τώρα είναι η στιγμή όλοι οι καλοί άνδρες να πολεμήσουν για τα δικαιώματά τους, προτού να μην τους απομείνει κανένα δικαίωμα». Ο δικηγόρος κατηγορούσε, επίσης, κάθε μορφή οργανωμένης κυβέρνησης –από τις δημοτικές αρχές, την πολιτειακή κυβέρνηση μέχρι και το ομοσπονδιακό κράτος– για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ανδρών και τη μεταχείρισή τους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. «Δεν είναι ανάγκη να πω ότι τα δικαστήρια είναι μεροληπτικά, δεν είναι ανάγκη να πω ότι είναι άχρηστα, δεν είναι ανάγκη να πω ότι είναι ώρα να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας», έγραφε στην ιστοσελίδα του.

Η απέχθεια που ένιωθε δεν περιοριζόταν στις γυναίκες και το κράτος. Συχνά έστρεφε την οργή του κατά της «πολιτικής ορθότητας», ενώ στην ιστοσελίδα του υιοθετούσε μονίμως αντιμεταναστευτικές απόψεις. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Χόλαντερ εισέβαλε στο σπίτι της δικαστού Σάλας έχοντας μεταμφιεστεί σε υπάλληλο της εταιρείας κούριερ FedEx.

Το μοναδικό θύμα της επίθεσης που εξέπνευσε, ο 20χρονος Ντάνιελ Αντερλ, μοναχογιός της Σάλας, βρισκόταν στο πατρικό του σπίτι, στο Μπράνσουικ του Νιου Τζέρσεϊ, λόγω διακοπής λειτουργίας του πανεπιστημίου του εξαιτίας της επιδημίας. Ο σύζυγος της Σάλας, ο ποινικολόγος Μαρκ Αντερλ, πρώην εισαγγελέας της κομητείας Εσεξ, υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση και βρισκόταν χθες σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.

Η Σάλας είναι η πρώτη ισπανόφωνη γυναίκα που διορίστηκε ομοσπονδιακή εφέτης στο Νιου Τζέρσεϊ, ενώ τον ρόλο αυτόν ανέλαβε κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του Μπαράκ Ομπάμα. Η Σάλας είχε δεχθεί κατά το παρελθόν απειλές για τη ζωή της, καθώς υπήρξε πρόεδρος της έδρας σε αρκετές προβεβλημένες δίκες. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ είπε, χθες, μιλώντας στον Τύπο: «Γνωρίζω καλά τη δικαστή Σάλας και τον σύζυγό της και είμαι υπερήφανος που πρότεινα τον διορισμό της στο ομοσπονδιακό εφετείο για την πολιτεία μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή