Υεμένη: Προειδοποίηση ΟΗΕ για επιδείνωση της οξείας διατροφικής ανασφάλειας

Υεμένη: Προειδοποίηση ΟΗΕ για επιδείνωση της οξείας διατροφικής ανασφάλειας

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οξεία διατροφική ανασφάλεια στη νότια Υεμένη αναμένεται να επιδεινωθεί εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων που οξύνονται λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με έκθεση πολλών υπηρεσιών του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που αφορά μόνο τις περιοχές της νότιας Υεμένης, ο αριθμός των ανθρώπων που «αντιμετωπίζουν αυξημένο ποσοστό οξείας διατροφικής ανασφάλειας» αναμένεται να περάσει από 2 εκατομμύρια που ήταν την περίοδο Φεβρουαρίου- Απριλίου στα 3,2 εκατομμύρια την περίοδο Ιουλίου- Δεκεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση 60%.

Η έκθεση αφορά 133 περιοχές της νότιας Υεμένης και καταρτίστηκε από τρεις υπηρεσίες του ΟΗΕ, ανάμεσά τους το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM).

Το PAM είχε προειδοποιήσει τον Ιούνιο ότι παρά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, περισσότερα από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την Υεμένη βρίσκονται σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας, εκ των οποίων σχεδόν 10 εκατομμύρια σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας.

Με πληθυσμό περίπου 27 εκατομμύρια ανθρώπους, η Υεμένη είναι επίκεντρο της χειρότερης ανθρωπιστικής κρίσης παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πόλεμος μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι, που ελέγχουν το βόρειο και το δυτικό τμήμα της χώρας, και της κυβέρνησης έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων.

Η έκθεση αναφέρει ότι η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο, οι πλημμύρες, η επιδρομή ακριδών και τώρα η επιδημία covid-19 έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για μεγάλη αύξηση της οξείας διατροφικής ανασφάλειας.

Εκτός από το PAM, ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η Unicef και άλλες υπηρεσίες συμμετείχαν στην έκθεση.

Η διατροφική ασφάλεια στην Υεμένη είχε βελτιωθεί πέρυσι χάρη στη μαζική αύξηση της διεθνούς βοήθειας, όμως φέτος επιδεινώθηκε εκ νέου, τονίζεται.

Το έγγραφο αυτό «μας λέει ότι η Υεμένη είναι ξανά στα πρόθυρα μιας μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης», προειδοποίησε η Λίζε Γκράντε, συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων για την Υεμένη.

«Αν δεν λάβουμε τη χρηματοδότηση που έχουμε ανάγκη, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε το ίδιο» όπως και πέρυσι, πρόσθεσε η ίδια.

«Η Υεμένη είναι αντιμέτωπη με κρίσεις σε πολλά μέτωπα», επεσήμανε από την πλευρά του ο Λοράν Μπουκέρα διευθυντής του PAM στην Υεμένη.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα (…) Τα ανησυχητικά σημάδια είναι και πάλι εδώ και με την πανδημία του κορωνοϊού η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί, αν καθυστερήσει η ανθρωπιστική δράση», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή