Λιβύη: Ρωσία και Τουρκία εξετάζουν τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας

Λιβύη: Ρωσία και Τουρκία εξετάζουν τη δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν κατά την διάρκεια συνομιλιών στην Αγκυρα να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη διαρκούς και βιώσιμης εκεχειρίας στην Λιβύη και εξετάζουν το ενδεχόμενο συγκρότησης κοινής ομάδας εργασίας, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ρωσικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο κείμενο της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν επίσης να διευκολύνουν την πρόοδο του ενδολιβυκού πολιτικού διαλόγου.

Κάλεσαν επίσης τις εμπλεκόμενες πλευρές να λάβουν μέτρα που θα διασφαλίζουν «ασφαλή ανθρωπιστική πρόσβαση και διανομή επείγουσας βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη».

Η κατάσταση στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα τεταμένη, μετά την προειδοποίηση της Αιγύπτου ότι θα παρέμβει στρατιωτικά αν οι δυνάμεις της GNA προωθηθούν προς τη Σύρτη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας που ελέγχεται από τον Χαφτάρ.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό για την καταπολέμηση «εγκληματικών πολιτοφυλακών» και «ξένων τρομοκρατικών ομάδων» σε ένα «δυτικό μέτωπο» – σε μια καταφανή αναφορά στη δυτική γείτονα Λιβύη.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι, τον Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν, για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι είναι «σημαντικό» να υπάρξει «αποκλιμάκωση» της κρίσης στη Λιβύη και «απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων» που δρουν στη χώρα αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την Τρίτη, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Διαβάστε επίσης:

Στον δρόμο της Συρίας βαδίζει και η Λιβύη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή