ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ μονάδες μπροστά ο Μπάιντεν επί του Τραμπ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Οκτώ μονάδες μπροστά ο Μπάιντεν επί του Τραμπ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζο Μπάιντεν, προηγείται του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, ενώ φαίνεται να έχει σημαντικό πλεονέκτημα και μεταξύ των αναποφάσιστων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μεταξύ 15 και 21 Ιουλίου, το 46% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δήλωσαν ότι θα στήριζαν τον Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ το 38% θα ψήφιζε τον πρόεδρο Τραμπ. Το υπόλοιπο 16% των ερωτηθέντων είναι είτε αναποφάσιστο, είτε σχεδιάζει να ψηφίσει υποψήφιο άλλου κόμματος ή να μην προσέλθει καν στις κάλπες.

Οι προεκλογικές εκστρατείες του Μπάιντεν και του Τραμπ έχουν επικεντρώσει μεγάλο μέρος του χρόνου τους στο να προσελκύσουν αυτή την τρίτη ομάδα δυνητικών ψηφοφόρων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα σε μια αμφίρροπη εκλογική διαδικασία.

Δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos το 2016 βρήκε ότι η στήριξη ήταν μοιρασμένη στη μέση εκείνο το καλοκαίρι μεταξύ του Τραμπ και της τότε Δημοκρατικής υποψηφίας Χίλαρι Κλίντον μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που δεν είχαν υποστηρίξει τον υποψήφιο μεγάλου κόμματος. Την ημέρα των εκλογών, ο Τραμπ κέρδισε την πλειονότητα των ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι αποφάσισαν ποιον θα ψηφίσουν την τελευταία εβδομάδα.

Φέτος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 61% των αναποφάσιστων ή εγγεγραμμένων υποψηφίων τρίτου κόμματος δήλωσαν ότι θα στήριζαν τον Μπάιντεν εάν έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ των δύο «διεκδικητών του θρόνου», ενώ το 39% ότι θα ψήφιζε τον Τραμπ.

Το 70% των αναποφάσιστων ή των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων τρίτου κόμματος δήλωσαν ότι αποδοκιμάζουν τις επιδόσεις του Τραμπ στην προεδρία και το ίδιο ποσοστό ερωτηθέντων δήλωσαν πως πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Στο ίδιο μήκος κύματος, το 62% δήλωσαν πως πιστεύουν ότι η αμερικανική οικονομία κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Η ομάδα αυτή των ερωτηθέντων εμφανίζεται επίσης ιδιαίτερα ανήσυχη για τον νέο κορωνοϊό, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 141.000 Αμερικανούς και οδήγησε εκατομμύρια εργαζομένους στην ανεργία, καθώς επιχειρήσεις έκλεισαν σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού. Συγκεκριμένα, περίπου 8 στους 10 δήλωσαν ότι προσωπικά ανησυχούν για την εξάπλωση του ιού.

Σε ερώτηση για το ποιος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που θα καθορίσει την ψήφο τους, το 34% των ερωτηθέντων–η πλειονότητα– δήλωσε ότι αναζητεί έναν υποψήφιο με ένα «ισχυρό σχέδιο για να βοηθήσει το έθνος να ανακάμψει». Το 24% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αναζητούν κάποιον που να μπορεί «να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην αμερικανική κυβέρνηση» και το 12% ότι θέλει έναν υποψήφιο που «δίνει βάρος στον τομέα της υγείας». Οι εγγεγραμμένοι υποψήφιοι έχουν κατ’ επανάληψη κατατάξει τον Μπάιντεν ως τον καλύτερο υποψήφιο όταν καλούνται να αξιολογήσουν με βάση και τα τρία αυτά κριτήρια.

Η δημοσκόπηση της Reuters/Ipsos έδειξε επίσης ότι μόνο το 38% της κοινής γνώμης επιδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ διαχειρίστηκε το θέμα του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του 20% των αναποφάσιστων ή των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων τρίτου κόμματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS