Ουρουγουάη: Αντιδράσεις για τη δημοπράτηση ναζιστικού κειμηλίου

Ουρουγουάη: Αντιδράσεις για τη δημοπράτηση ναζιστικού κειμηλίου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας μεγάλος μπρούτζινος αετός που κρατάει στα χέρια του του έναν αγκυλωτό σταυρό, ένα από τα πιο διάσημα ιστορικά ενθύμια της εποχής του Τρίτου Ράιχ, αναμένεται να δημοπρατηθεί στην Ουρουγάη, πυροδοτώντας μία συζήτηση αναφορικά με το αν πρέπει να περάσει σε ιδιωτικά χέρια ή αν η θέση του είναι σε κάποιο μουσείο ή εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Ενόψει της δημοπρασίας, το αμερικανικό Ερευνητικό Κέντρο για το Ολοκαύτωμα «Σιμόν Βίζενταλ» προέβη σε ανακοίνωση σχετικά με το ναζιστικό ενθύμιο, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η απόκτηση του από νοσταλγούς του ναζιστικού παρελθόντος και οπαδούς της λευκής κυριαρχίας.

Ο αετός, βάρους περίπου 350-400 κιλών, είχε διασωθεί από ένα γερμανικό θωρηκτό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και αναμένεται να «πιάσει» τα 26 εκατομμύρια δολάρια. Η ανάκτηση του από τα νερά της Ουρουγουάης έγινε το 2006 από μία ιδιωτική εταιρεία.

Το ιστορικό αυτό κειμήλιο κοσμούσε την πρύμνη του θωρηκτού Graf Spree, το οποίο βύθισε ο ίδιος ο καπετάνιος του στα ανοιχτά του Μοντεβιδέο, το 1939. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μία αποθήκη που ανήκει στην κυβέρνηση της Ουρουγουάης, μετά από μία μακρά μάχη σχετικά με το ποιος έχει δικαίωμα την ιδιοκτησία του.

Την απόφαση για τη δημοπράτηση του έλαβε την περασμένη χρονιά ένα δικαστήριο στην Ουρουγουάη, προκαλώντας τώρα την αντίδραση του γερμανικού κράτους και του κέντρου «Σιμόν Βίζενταλ», το οποίο σημειώνει ότι το αντικείμενο πρέπει να λειτουργήσει ως «προειδοποίηση για τις επόμενες γενιές».

«Τόσο οι γερμανικές αρχές όσο και το Κέντρο Βίζενταλ στηρίζουν την άποψη ότι τέτοια αντικείμενα δεν πρέπει να εξυπηρετούν την αυξανόμενη ακροδεξιά αγορά και τους υποστηρικτές της λευκής κυριαρχίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Σάιμον Σάμουελς του Κέντρου Βίζενταλ.

Επίσης, το κέντρο προειδοποίησε για πιθανούς «αρρωστημένους» σκοπούς από ορισμένους διεκδικητές του κειμηλίου, αναφέροντας μία φερόμενη έρευνα αναφορικά με έναν ιδιώτη που ήθελε να χρησιμοποιήσει τον ναζιστικό αετό ως κεντρικό έκθεμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Κατάρ, το 2022. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι πιθανοί αγοραστές πρέπει να έχουν επίγνωση ότι δεν μπορούν να εκθέτουν δημόσια ναζιστικά σύμβολα, τα οποία φέρνουν στον νου τα εγκλήματα του Τρίτου Ράιχ στο όνομα της «φυλετικής καθαρότητας». 

Τέλος, το κέντρο σημειώνει ότι μουσεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα χρησιμοποιήσουν τον αετό με εκπαιδευτικό σκοπό αναφορικά με την ιστορία του Ολοκαυτώματος, πρέπει να ενθαρρυνθούν να προχωρήσουν στην απόκτηση του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή